reklama

Česko dosud vzdorovalo kvůli dopravním projektům, v případě labského údolí jde o plánovaný jez v Děčíně. Vláda rozhodnutí několikrát odložila. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) novinářům řekl, že nyní bude kabinet čekat, jak se Brusel k jejímu kroku postaví.

Původně mělo Česko poslat své vyjádření do minulého úterý. Ministerstvo Brusel požádalo o prodloužení termínu o měsíc, komise však žádosti nevyhověla.

Pokud se lokality na seznam nedostanou vůbec, vnitrozemská vodní doprava může přijít až o sedm miliard korun z evropských dotací. Brusel také už rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi.

Rozhodnutí kabinetu zařadit lokalitu Porta Bohemica mezi chráněná území ocenili dnes ústečtí zelení. Výstavbu plavebního stupně považují za nezodpovědnou. Brusel požaduje ochranu údolí kvůli ochraně lososa obecného, bobra evropského a dalších druhů.

Národní seznam vznikl v roce 2005, doplňoval se dvakrát. Naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety. Už tehdy EK trvala na zařazení sedmi evropsky významných specifických území, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Konkrétně labské údolí mělo být chráněno od státní hranice po soutok řeky s Ohří u Litoměřic.