Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemana v květnu čeká návštěva summitu v Číně. Akce se zřejmě zúčastní i Putin

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček potvrdil, že Miloš Zeman se v květnu zúčastní připravovaného summitu k projektu nové hedvábné stezky. Učiní tak po pravidelné návštěvě jednotlivých krajů, tentokrát kraje Libereckého. Ovčáček to uvedl dnes na tiskové konferenci.

Prezident Miloš Zeman se zúčastní summitu k projektu nové hedvábné stezky v polovině května. Summitu se kromě čínského prezidenta zúčastní také ruský prezident Putin. Putinovu údajnou účast na fóru nedávno potvrdil ruský velvyslanec v Číně Andrej Denisov. 

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na tiskové konferenci také zmínil, že Miloš Zeman bude pokračovat v pravidelných návštěvách českých krajů. Na začátku května zavítá do libereckého kraje. Následně návštěvy přeruší plánovaná cesta do Číny na výše zmíněný summit. Koncem měsíce zavítá nejprve do Jihomoravského, následně do Jihočeského kraje.

V souvislosti s Jihočeským krajem Ovčáček poznamenal, že Hrad rezignaci hejtmana Zimoly respektuje. Prý jde o bytostné rozhodnutí pana Zimoly. Zároveň doufá, že v době prezidentovy návštěvy kraje bude již situace stabilizována a kraj bude mít novou koalici.

V červnu prezidenta čeká návštěva jeho domovské Vysočiny. Následovat bude pravidelná dovolena v Novém Veselí. 

Ovčáček opět odmítl spekulace o najmutí lobbistické společnosti velvyslancem Hynkem Kmoníčkem, která by zprostředkovala návštěvu českého a amerického prezidenta. Připomněl, že německá kancléřka se o návštěvě dozvěděla 4 dny před odletem a jordánský král musel čekat 10 dní, než ho Trump přijal. "Je to jen otázka termínu," dodal k plánované návštěvě.

Témata:  Jiří Ovčáček Miloš Zeman Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy