Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět kontrolovala jakost a bezpečnost sortimentu bubble tea. Pozornost inspektoři věnují nejen prodávaným nápojům, ale i ingrediencím pro jejich výrobu. V některých výrobcích našli potravinářská aditiva, obecně "éčka", přestože se nabízel jako nápoj bez chemických barviv.
Při kontrole v provozovně Bubble Tea Elephant (provozovatel: Veronika Padrtová) na ulici K nemocnici v Novém Jičíně inspektoři SZPI zjistili nevyhovující nápoj označený jako SIRUP BEZ CHEMICKÝCH BARVIV MANGO 30 ml + ZELENÝ JASMÍNOVÝ ČAJ 370 ml.
Přestože informace umístěná v provozovně jasně informovala spotřebitele, že se jedná o nápoj ze sirupu bez chemických barviv, laboratorní rozbor SZPI zde prokázal přítomnost látky tartrazin, žlutého barviva známého i pod označením E 102.
Dále inspektoři v provozovně odebrali k analýze ingredienci k přípravě bubble tea označenou jako KULIČKY BEZ CHEMICKÝCH BARVIV JAHODA. I zde laboratorní rozbor prokázal přítomnost barviva – allura červeň – E 129.
Nabízením nápojů s označením „bez chemických barviv“, přičemž v hodnoceném nápoji a surovině k přípravě nápoje byla barviva prokazatelně přítomna, provozovatel porušil evropské nařízení k označování potravin. Potravinářská inspekce dle svého webu uložila provozovateli, aby označení nápojů uvedl do souladu s požadavky zákona a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.
Bubble tea je v Česku stále poměrně novinkou. Nápoj vznikl na Tchaj-wanu a říká se mu také perlivý či bublinkový čaj. Vyrábí se smícháním mléka s čajem, ovocným sirupem a cukrem. Čaj se podává studený. Oblíbený je právě ten, do něhož se přidávají želé kuličky s různou příchutí. Velkou oblibu si získal především u teenagerů, přestože je proti ostatním nápojům relativně drahý.
Související
20. září 2022 11:37
20. září 2021 16:42
6. září 2021 22:08
26. května 2020 14:44
11. května 2020 16:07
8. dubna 2020 14:37