Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se šíří nebezpečná hra Modrá velryba, děti navádí k sebevraždám

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Policie vydala důležité upozornění. Do Česka dorazila hra Modrá velryba, která navádí k sebevraždám a údajně si už po celém světě vyžádala desítky dětských životů.

Název Modrá velryba údajně odkazuje na sebevražedné chování velkých mořských savců, kteří se vrhají na břeh a dobrovolně hynou. Policie apeluje na rodiče a učitele, aby sledovali chování dětí, a pokud mají podezření, že hru hrají, ohlásili to policii.

Hra je určena pro mladé a jejím cílem je plnit úkoly. Vítěz je v konečné fázi nucen administrátorem spáchat sebevraždu. "Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež," zdůraznila mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Hra vznikla údajně v Rusku a rozšířila se tam do stovek síťových společenství, která propagují "estetiku smrti" a nabádají mladou generaci k sebevraždě. Podle ruského serveru LifeNews podobné diskusní skupiny ruská cenzura Roskomnadzor opakovaně likviduje, ale stále nové a nové se objevují.

Po zapojení do hry musí uživatel podstoupit několik často velmi drastických úkolů, například vyrýt si na ruce obrázek velryby a jeho fotografii poslat "administrátorovi". Ten po splnění dalších úkolů nakonec určí čas a místo doporučené sebevraždy. Jeden z takových "administrátorů", jistý Filipp Budějkin, již sedí v jednom z petrohradských vězení.

Nedávno se v Lotyšsku dvojice mladých lidí vrhla ze střechy domu, aby dovršila padesátý, poslední "level" sebevražedné hry. Nešťastníci skok přežili a z vyšetřování lotyšská policie zjistila, že jde o systematickou a cílenou manipulaci s dětskou psychikou.

O této hře se v Česku mluví hlavně v souvislosti se smrtí dvou dívek, které minulý týden u Mlékojed na Mělnicku srazil vlak. "Mělničtí kriminalisté neustále prověřují všechny okolnosti tragického případu. Podrobnosti sdělovat nebudeme, a to vzhledem k věku a pozůstalým," řekla dnes ČTK mluvčí mělnické policie Markéta Johnová.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, pod které spadá počítačová kriminalita, se snaží spojit s administrátory sociálních sítí Facebook a Instagram, aby zamezili dalšímu šíření hry.

Témata:  internet sociální sítě sebevražda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy