Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další růst minimální mzdy? Odbory požadují nejméně 12.500

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Odbory žádají zvýšení minimální mzdy od roku 2018. Chtějí, aby její výše dosahovala nejméně 12.500 korun, vhodnější by ale prý bylo dorovnat ji na úroveň Slovenska.

Novinářům to dnes řekl předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Sobotka chce zajistit, aby minimální mzda činila nejméně 40 procent průměrné mzdy v Česku. Ta ve čtvrtém čtvrtletí 2016 činila zhruba 29.300 korun.

Odbory dlouhodobě kritizují, že mzdy v Česku jsou pod evropským průměrem, a žádají jejich zvýšení. "Česká republika má dlouhodobě úroveň produktivity práce přibližně na úrovni 60 procent hladiny (EU), ale mzdy pouze třicetiprocentní. Z toho se dá usoudit, že růst mezd a platů může být daleko dynamičtější, než je v současnosti," řekl Středula.

Vláda podle něj může nejlépe dosáhnout sblížení mzdové úrovně v Česku s Evropskou unií pomocí zvyšování minimální mzdy. "Náš požadavek je, aby rostla minimální mzda na více než 12.500 korun, ideální by bylo, kdyby to bylo na úroveň slovenskou," řekl Středula. Odbory na Slovensku podle něj chtějí zvýšit minimální mzdu na 492 eur (13.160 Kč), což představuje zhruba polovinu tamní průměrné mzdy.

Témata:  minimální mzda Josef Středula odbory CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy