Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka promluvil o referendu v Turecku. Země se vzdaluje od EU

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Turecko se po nedělním referendu vzdaluje Evropské unii. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Bezprostřední dopad na vztahy s Českem ale referendum podle Sobotky mít nebude.

"Referendum ukázalo, že turecká společnost je zásadním způsobem rozdělená. ukázalo se také, že Turecko se dále vzdaluje Evropské unii, dále se vzdaluje evropským hodnotám a obávám se, že dochází k dalšímu oslabování sekulárního státu, který podle mého názoru garantoval do značné míry demokratické fungování Turecka. Takže ty zprávy nejsou úplně pozitivní," řekl Sobotka.

"Bezprostředně výsledek referenda neovlivní vztahy České republiky a Turecka. Ale můžeme z dlouhodobého hlediska sledovat, že každý další krok, který v politice prosazuje prezident (Recep Tayyip) Erdogan, vzdaluje Turecko Evropě jako celku," řekl Sobotka.

V neděli Erdogan přilil olej do ohně vztahů s EU, když zopakoval, že začne s tureckými politiky jednat o obnovení trestu smrti. Ten Turecko zrušilo v roce 2004 v rámci plnění podmínek pro vstup do EU. "Pokud mi takový zákon přijde na stůl, tak ho schválím. Ale nebude-li pro něj podpora, pak o tom můžeme uspořádat další referendum," řekl Erdogan v neděli poté, co v refendu o změnách ústavy vyhráli zastánci posílení prezidentských pravomocí.

Před svými příznivci v Ankaře rovněž prohlásil, že pro Turecko není důležité, zda s ním Brusel vstupní jednání zastaví, či ne. Tato jednání jsou de facto zmrazena už od loňského červencového puče, po němž turecké úřady rozpoutaly rozsáhlé čistky ve státní správě.

"Evropská unie vyhrožuje zmrazením jednání. Abych řekl pravdu, pro nás to není důležité," řekl Erdogan. Turecký prezident už řadu měsíců činí podobná prohlášení a tvrdí, že EU potřebuje Turecko více než je tomu naopak. Přitom také varuje, že Ankara vypoví migrační dohodu uzavřenou s unií, díky níž se od loňského jara zastavil masový příliv migrantů z Blízkého východu do Evropy přes tureckéúzemí.

Témata:  Turecko Bohuslav Sobotka Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy