reklama

Nejvyšší soud (NS) takto odůvodnil zrušení pravomocného rozsudku za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích. Zároveň rozhodl o tom, že kauzu dostane na stůl nový soudce. ČTK se s odůvodněním seznámila, oficiálně ještě není k dispozici.

V usnesení stojí, že krajský soud musí provést znovu celé dokazování. Dosud podle NS nedokázal ke kauze přistoupit plně v souladu se zásadou in dubio pro reo, která formuluje povinnost rozhodnout v pochybnostech ve prospěch obviněného. Verdikt se podle NS hemží úvahami o tom, co obžalovaný udělat mohl, ale obsahuje pouze málo kategorických závěrů o tom, co skutečně udělal.

"Základním problémem přezkoumávané věci zůstává, že trpí výrazným deficitem záruk spravedlivého procesu. Dosud provedeným dokazováním nebyl opatřen takový důkaz, který by svým obsahem obviněného jednoznačně usvědčoval a zároveň se nedal zpochybnit z hlediska zásad spravedlivého procesu," stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Janem Bláhou.

Odůvodnění je v agendě NS výjimečné svou délkou, má přes 60 stran, i detailní pozorností věnovanou jednotlivým důkazům. Při hodnocení výpovědi napadené ženy například krajský soud podle NS nepochopil celkové závěry expertiz zaměřených na možnou ztrátu paměti. Amnézii podle posudků nelze vyloučit, proto je podle NS nutné s ní kalkulovat, a to právě s ohledem na zásadu in dubio pro reo.