Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Priority příští vlády? Musí to být nový stavební zákon, říká Svaz průmyslu a dopravy

Stavebnictví, ilustrační fotografie
Stavebnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Prioritou příští vlády by mělo být zjednodušení stavebního zákona, digitalizace státní správy a přijetí eura. Na dnešním setkání s novináři to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Neschopnost dotáhnout novelizaci stavebního zákona do konce je největším restem stávajícího kabinetu, doplnil. Zjednodušení procesu významných liniových staveb patří podle něj mezi nejdůležitější úkoly pro zvýšení konkurenceschopnosti České republiky.

Za poslední tři roky se podle Hanáka otevřelo zhruba 25 kilometrů dálnic, na zhruba osmi kilometrech je kvůli technickým problémům provoz omezený do jednoho pruhu. Problémy s dostavbou dálniční sítě sice současný kabinet zdědil, sám ale proces přípravy velkých staveb urychlit nedokázal, upozornil Hanák.

Rozsáhlou novelu stavebního zákona, která má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení, schválila Sněmovna na začátku dubna. Předloha umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (tzv. EIA). Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) novela snižuje také byrokracii při získávání všech povolení, ať již bytových domů nebo třeba dálnic.

Témata:  svaz průmyslu a dopravy stavebnictví vláda

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy