Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna volebního systému? Pithart, Špidla i Paroubek jsou proti

PhDr. Vladimír Špidla /ČSSD/, ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády
PhDr. Vladimír Špidla /ČSSD/, ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Změny české ústavy, které by změnily český volební systém nebo počty poslanců a senátorů dnes jednoznačně odmítli expremiéři Petr Pithart, Vladimír Špidla a Jiří Paroubek. Podle některých politiků bylo chybou i zavedení přímé volby prezidenta.

O změnách ústavy se dnes mluvilo v debatě pořádané Politologickým klubem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Pro zavedení většinového volebního systému se v předchozím bloku debaty vyslovil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle něj je třeba zajistit efektivnější systém vládnutí. „Hlavní problém je koaliční vládnutí. Jenom dvě vlády dovládly, pana Klause a pana Zemana. Možná i my dovládneme. Mezitím bylo jedenáct vlád, které vládly jen dva roky. Efektivnější pro řízení státu by byl většinový systém," řekl dnes vicepremiér. Už v únoru mluvil o snížení počtu poslanců a senátorů ze současných 281 na 101.

Bývalí šéfové vlád s ním ale nesouhlasí. „Když se člověk zabývá ústavou, tak najde dílčí věci, co má smysl měnit. Ale radikální revize, jako přechod k prezidentskému nebo většinovému systému, k tomu důvody nejsou," řekl Špidla. „Sny, že se ústavní změnou otevřou nebesa a sestoupí mesiáš, jsou naivní a nebezpečné," vysvětloval.

Ústava sice podle Pitharta není dokonalá, její znění je ale povedené, a proto by se do ní mělo zasahovat co nejméně. Změny ústavy totiž podle něj mohou narušit stabilitu celého českého společenského zřízení. „Musíme se bát otevřít ústavu. Nikdo neví, co se (při jednání o její změně) domluví, a nakonec z toho bude galimatyáš," řekl.

Jiří Paroubek přiznal, že podporuje neustálé drobné změny ústavy, dodal ale také, že nepodporuje žádný razantní zásah do základního právního dokumentu. Výslovně odmítl zavádění většinového systému při volbě do Sněmovny a návrh na snížení počtu poslanců a senátorů. „Chceme, aby demokracie byla reprezentativní, aby to bylo co nejširší uplatnění politického spektra v různých názorech," řekl.

Odmítl také posilování pravomocí prezidenta republiky. Podle něj k tomu není důvod ani po změně způsobu volby hlavy státu, kterou od roku 2013 nevolí zákonodárci, ale občané. I v Rakousku, kde se prezident rovněž volí přímo, je podle Paroubka role hlavy státu spíš ceremoniální.

Zavedení přímé volby prezidenta dnes v debatě Politologického klubu označili za chybu vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek i šéf poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura.

Témata:  Ústava České republiky Pithart Petr Vladimír Špidla Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy