reklama

Vše zlé je k něčemu dobré.

Západ, Evropská unie i USA, chtěl prostřednictvím euromajdanu na Ukrajině vrazit políček sebevědomí Rusku, zatlačit ho dál na Východ a vytvořit nepřátelský blok, linoucí se od Pobaltí, přes Polsko, Ukrajinu až po Rumunsko a Gruzii. A dostal – a logicky obrazně řečeno nakládačku.

Putin není Jelcin a naopak ten protitlak z něj udělal ve vojenskopolitickém i diplomatickém smyslu během dvou let světovou jedničku.

Dnes nelze vyřešit problémy Sýrie a Blízkého Východu bez Ruska a mnohé země EU už mají toho dost, že musí pro blbosti Junckerů či Merkelových vést s Ruskem vysilující boj, který Západ vyhrát nemůže.

Donald Trump má názory, kvůli kterým na mě pokřikoval J.X.Doležal před rokem, že jsem ruský šváb.

Tvrdí a právem, že USA po Reaganovi už jen vyvolávala ne světě chaos, války a konflikty.

Je to tak. Svět po čtvrt století Pax americana je rozvrácen.

Podívejme se na každodenní výlevy kdysi relativně spořádaných a sekulárních autokracií v Iráku, Libyi, Syrii...Ale i v podstatě demokratická Ukrajina, byla neskutečně úspěšnější, s vyšší životní úrovní a přece jenom menší korupce za Janjukoviče než dnes za Porošenka...

Putin i Trump, každý odlišný, Putin strategicky uvažující, Trump impulzivně empiricky jednající se až z 90 % se sbližují v názoru na dnešní svět a hlavně bezpečnostní řešení.:

1) omezit výboje jen to to nejnutnější
2) omezit rozpínavost NATO, přenechat Evropě, ať si přestane hrát na vojáčky a vyvolávat konflikty za americké peníze
3) dohoda mezi Ruskem, USA a Čínou je nezbytná.
4) dialog, dialog, dialog

Blížíme se k májovým dnům, dnům, kdy před 71 lety dohoda spojenců, zejména Ruska, USA a Velké Británie, ukončila nejstrašnější válku v lidských dějinách, ale ukončila i německý nacistický režim, který ve své brutalitě tisíckrát přesahuje brutalitu dnešního islámského státu, na což bychom neměli zapomínat.

Zpochybňování toho, že se tak odlišní vůdcové těchto zemí uměli dohodnout na světovém uspořádání je chybou. Byla to služba lidstvu. Dodnes na tom můžeme stavět a dodnes je OSN snad jedinou zábranou bezuzného válečného šílenství.

Ale připomeňme si i období 80. let, kdy se jestřáb Reaqan uměl dohodnout na mírovém konceptu se sovětským Gorbačovem a nastalo období tzv. detente.
I my se musíme vzpamatovat.

Je třeba ukončit tu trapnost s Ukrajinou, je třeba se pevně dohodnout o rozumném uspořádání na Blízkém východě a Sýrii, ba dokonce je zřejmě zapotřebí se včetně Číny dohodnout o řešení porblémů kolem jihočínského moře.

Trump znamená dohodu s Ruskem, Clintonová znamená světový konflikt.

Putin a Trump znamenají mír pro naše vnoučata, byli by výborní parťáci.

Věci jsou snad jasné.

EU vést proti Rusku sankce.

Chtělo by to oddych, nebo jak se za mých mladých let říkalo detente.

Říká se neříkej hop, dokud si nepřeskočil. Zatímco Vladimír Putin využil fatální chyby Západu, který jej chtěl ponížit a zeslabit díky vytvoření nepřátelského režimu na Ukrajině (jinak ovšem režimu, který za dva roky se dostal na samotnou hloubku dna, živoří a blbbne) se vypracoval z hlediska vojensko politického se díky snaze Západu