Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládě dochází čas, musí rozhdnout o rozpočtovém přebytku

Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministři už nemají moc času na to, aby se domluvili na využití 62 miliard korun přebytku státního rozpočtu. Návrh státního závěrečného účtu totiž musí vláda Sněmovně předložit do neděle 30. dubna.

Podle vyjádření z uplynulého týdne by se měli na užití peněz dohodnout šéfové vládních stran Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (hnutí ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) během zasedání předsednictva vlády, které se schází před schůzí kabinetu ve Strakově akademii.

Zatímco sociální demokraté chtějí virtuální peníze označit jako rezervu pro potřebu budoucího navyšování penzí, KDU-ČSL se ve čtvrtek přiklonila k názoru hnutí ANO, že by přebytek měl sloužit ke snížení státního dluhu. Lidovci původně chtěli, aby peníze posloužily k investicím.

Protože by ale bylo nutné příslušné projekty vypsat i uskutečnit ještě letos, strana nakonec usoudila, že by to bylo příliš komplikované a pravděpodobně by se vše nestihlo.

Využití přebytku z loňského hospodaření státu řešili vládní politici již počátkem roku. Přebytek podle Babiše reálně neexistuje, jde pouze o účetní krok, což vnímají i další členové koalice.

"O ten přebytek emitovalo ministerstvo financí méně státních dluhopisů. Pokud by se vláda rozhodla ty peníze využít, tak by ministerstvo financí muselo v tom rozsahu vydat nové dluhopisy," vysvětlil nedávno Sobotka.

Témata:  vláda státní rozpočet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy