Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš navrhuje osvobodit od daně první převod bytů v rodinných domech

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhuje, aby byl osvobozen od daně z nabytí nemovitých věcí první úplatný převod bytů v rodinných domech.

Nyní se úleva týká zejména rodinných domů a bytů v bytových domech. Cílem předlohy je podle autora sjednotit pojetí osvobození od daně u bytových jednotek.

Sazbu daně, která činí čtyři procenta, novela nemění. Zachovává i podmínky pro osvobození. Nedaní se první převod, který se uskuteční do pěti let od dokončení nebo od zahájení užívání stavby. Změnou by stát přišel ročně odhadem o 74 až 100 milionů korun, uvedl Babiš v důvodové zprávě.

V rodinném domě mohou být podle stavebních předpisů nejvýše tři bytové jednotky. Zatímco v minulosti bylo rozdělování rodinných domů na byty výjimečné, nyní jde o vzrůstající trend, napsal Babiš. Finanční správa minulý týden uvedla, že zaznamenává žádosti o osvobození pro byty v nově postavených bytových domech. Upozornila, že daňová úleva pro tyto případy neexistuje.

Od daně z nabytí nemovitých věcí je podle tohoto zákonného opatření v současné době osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva ke stavbě rodinného domu, k pozemku nebo právu stavby, jejichž součástí je stavba rodinného domu, a k jednotce zahrnující byt a s ním užívanou garáž, sklep nebo komoru, která se nachází v bytovém domě. V poslední době nicméně Finanční správa zaznamenává žádosti o osvobození i u bytových jednotek v nově postavených rodinných domech. Nabytí těchto jednotek však od daně osvobozeno není.

Témata:  Andrej Babiš daně nemovitosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy