Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud začal již potřetí projednávat kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Soud dnes začal potřetí veřejně projednávat kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství, která stála v roce 2013 za pádem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Hlavní líčení zřejmě potrvá několik měsíců, právníci budou trvat na výslechu všech dosavadních svědků a zváží i navržení nových. Předchozí osvobozující rozsudky nad Nečasovou manželkou Janou (dříve Nagyovou) a trojicí zpravodajců zrušil odvolací senát, který kauzu odebral původní soudkyni kvůli pochybám o její nestrannosti.

Státní zástupci tvrdí, že Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu šéfky premiérova kabinetu Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž Nagyová si tím podle nich chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch. Zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek to popírají, tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování Nečasovy rodiny.

K Obvodnímu soudu pro Prahu 1 dnes přišli všichni čtyři obžalovaní, Nečas svou současnou manželku tradičně doprovodil až k soudní síni. Nečasová však poté prostřednictvím advokáta vyjádřila přání, aby se v následujících dnech jednání účastnit nemusela, protože má virózu. Nová soudkyně Pavla Hájková jí vyhověla. Je možné, že Nečasová přijde vypovídat ve čtvrtek, pokud se jí udělá lépe.

Po přednesení obžaloby soudkyně vyloučila veřejnost po dobu výslechů zpravodajců, a to kvůli možnému ohrožení utajovaných skutečností chráněných zákonem. Obžalovaní se připravili důkladně. První šel na řadu Kovanda a jeho výpověď trvala celý den, komentovat pro novináře ji nechtěl. Pohůnek ČTK následně řekl, že zatímco jeho bývalý nadřízený Kovanda si přichystal osm stran poznámek, on si jich sepsal 20.

"Zohledňuju tam argumenty, které vznesli státní zástupci v rámci odvolání, některé skutečnosti, ke kterým se vyjádřil odvolací soud, a pak některé skutečnosti, které se od té doby staly ve světě i u nás v republice a které jednoznačně odůvodňují postup, který Vojenské zpravodajství provádělo před těmi pěti lety," řekl bez dalších podrobností.

Soudkyně počítá po prvním týdnu hlavního líčení s dalšími termíny v květnu a v červnu. Právník Nečasové Eduard Bruna předpokládá i vzhledem k množství svědků, že dříve rozsudek nepadne. Zapisování výpovědí, které podléhají utajení, je však díky modernější technice přece jen o něco rychlejší než při předchozích líčeních, kdy úřednice používala klasický psací stroj.

Verzi zpravodajců o kontrasledování podporuje i Nečas, který v případu vystupuje jako svědek. Tvrdí, že zpravodajce prostřednictvím šéfky svého kabinetu požádal o prověření možné hrozby pro jeho blízké. Podle názoru žalobců záměrně vypovídá nepravdu, aby pomohl své současné manželce.

Obvodní soud v případu poprvé rozhodoval v roce 2014, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany. Po podání odporu musela soudkyně Helena Králová nařídit hlavní líčení, v němž nejprve v květnu 2015 a poté v červnu 2016 čtveřici osvobodila. Argumentovala tím, že skutky popsané v obžalobě nejsou trestnými činy a že se provedenými důkazy nepodařilo prokázat motiv k trestné činnosti předestřený obžalobou - tedy to, že Nečasová chtěla nezákonným získáním informací o životě manželky premiéra uspíšit jeho rozvod. Podle soudkyně chtěl Nečas své manželství ukončit tak jako tak, a Nagyová proto neměla důvod počínat si takto krkolomně.

Obžalované čtveřici hrozí až pětileté vězení. Pro Nečasovou státní zástupci v minulosti požadovali 3,5 roku odnětí svobody.

Témata:  Jana Nagyová vojenské zpravodajství Petr Nečas

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy