Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentka Le Penové a frexit? Pro Česko by mělo vážné následky, varují odborníci

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Výkonnost české ekonomiky je výrazně ovlivněna exportem, který je silně závislý na společném trhu EU. Vítězství Marine Le Penové ve druhém kole prezidentských voleb by proto podle Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPD) a Hospodářské komory ČR (HK) mělo na Česko vážné dopady.

Francie je čtvrtým největším exportním cílem českých firem. Loni dosáhla hodnota vývozu do země galského kohouta 206 miliard korun.

Le Penová se netají s tím, že v případě vítězství by chtěla Francii nasměrovat k odchodu z Evropské unie. "Případný frexit by tak znamenal odchod další silné ekonomiky. To by samozřejmě negativně poznamenalo jak eurozónu, tak celou unii ČR nevyjímaje. Jakákoliv nestabilita v zemích unie by mohla mít přímý dopad na tuzemské podniky," uvedl prezident HK Vladimír Dlouhý.

"Již teď vidíme ve Francii tendence, které nabourávají volný trh EU, a obáváme se, že by se situace mohla ještě zhoršit," uvedl ředitel Sekce mezinárodních vztahů SPD Lukáš Martin. "Nelze pominout ani psychologický efekt, určitou paniku na trzích, která opět může ovlivnit EU jako celek," dodal.

Evropské akciové trhy zahájily týden silným růstem v reakci na vítězství Emmanuela Macrona v prvním kole voleb. Index pražské burzy PX posílil do 15:30 o více než procento a koruna zpevnila k 26,78 za euro.

Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování poměrně silným vzestupem a index trhu Nasdaq vystoupil na nový rekord. Investorům se po výhře Macrona ulevilo. Růst na Wall Street nicméně výrazně zaostává za vzestupem evropských burz. Dow Jonesův index rostl krátce po otevření newyorské burzy o jedno procento, stejným tempem se zvyšoval širší index S&P 500. Index Nasdaq Composite přidával 1,2 procenta a dostal se na nový průběžný rekord těsně nad 5980 bodů.

Témata:  svaz průmyslu a dopravy hospodářská komora ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy