Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dělení profesí na mužské a ženské přináší celou řadu problémů, varují odborníci

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Rozdělení některých profesí na téměř výhradně mužské, nebo ženské má řadu negativních dopadů na společnost a ekonomiku. Na pracovním trhu se v oborech s výučním listem kvůli této situaci ženy potýkají s vyšší nezaměstnaností a nižšími platy. Jsou tak často závislejší na sociálních dávkách státu. Ukázal to průzkum neziskových organizací ze čtyř visegrádských zemí, který zkoumal genderové rozdíly ve vzdělávání učňů a jejich uplatnění na trhu práce. Jeho autoři ho dnes představili novinářům.

Experti a expertky z české společnosti Gender Studies, o.p.s., Institutu pro analýzu politik v Budapešti, polské Koalice Karat a slovenské organizace Es-Fem upozornili, že absence žen nebo naopak mužů v některých profesích má negativní dopady na životní úroveň absolventek oborů s výučním listem. Jejich průměrný plat je totiž ve srovnání s platy vyučených mužů ještě nižší, než u ostatních žen. Platový rozdíl mezi ženami a muži v učňovských oborech činí 26 procent v neprospěch žen, zatímco průměrný platový rozdíl mezi oběma pohlavími na trhu práce je 22 procent.

"Pro dívky je přitom i tak výhodnější se vyučit v nějakém technickém oboru, protože i když budou mít pravděpodobně nižší plat než jejich kolegové na stejné pozici, stále si vydělají více než kdyby se rozhodly pro některou z feministických profesí," uvedla Jitka Hausenblasová z Gender Studies.

Nerovnost na trhu práce má podle autorů průzkumu své kořeny ve vzdělávacím systému, který podporuje genderové stereotypy. Počet absolventek s výučním listem v oboru elektrotechniky a stavebnictví údajně nedosahuje ani 10 procent, zatímco v oborech jako zdravotnictví nebo sociální práce tvoří dívky 80 procent všech absolventů. I přes narůstající trend, kdy do "typicky ženských" oborů proniká více chlapců, nelze podle výzkumu pozorovat podobnou tendenci u pronikání dívek do oborů s převahou mužů.

Autoři průzkumu upozornili, že v ČR je v současnosti nedostatek některých absolventů. Týká se to hlavně technických oborů, kde převažují muži. "Zde je nevyužitý potenciál dívek," řekla ředitelka Gender Studies Helena Skálová. Zaměstnání žen v těchto pozicích by podle ní mohla vést ke snížení jejich chudoby a zároveň by podpořila ekonomický růst ve všech zemích visegrádské čtyřky.

Experti, kteří studii provedli, vydali také několik doporučení, která chtějí předat ministerstvu školství. Chtěli by dívky motivovat, aby šly na školy s tradičně vysokým poměrem chlapců. Pomoct by podle nich mohla třeba stipendia pro dívky nebo zavedení kvót pro jejich počty.

Převážně mužských je v Česku 59 oborů, těch s výraznou většinou žen je 25, řekla Hausenblasová. Ženy pracují zejména ve službách, prodeji, pedagogice, administrativě, sociálních službách a zdravotnictví. Muži převažují v oblastech stavebnictví, průmyslu, telekomunikací, dopravy a strojírenství.

Témata:  ekonomika zaměstnání firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy