Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vodičková kritizuje přechodné pěstouny, nechtějí prý přijímat sourozence

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - Bývalá šéfka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková kritizovala podmínky přechodné pěstounské péče. Podle ní profesionální pěstouni nepřijímají sourozence, děti pak musí pobývat v náhradních rodinách. Vodičková, která nyní vede své nové Sdružení na ochranu ohrožených dětí (SOOD), to dnes řekla novinářům. Zástupci ministerstva práce už dřív uvedli, že resort chce získat víc profesionálních pěstounů, kteří by se o početnější skupiny sourozenců v nouzi dočasně postarali.

"Přechodní pěstouni jsou připraveni maximálně na jedno či dvě děti. Pokud je sourozenců víc, jsou směřováni do více pěstounských rodin. To je pro děti trauma. Kritizujeme rozdělení u dětí Michalákových, u nás se to ale děje běžně," řekla Vodičková.

Na konci loňska bylo v Česku 799 profesionálních pěstounů. Starali se o 540 dětí, z nich 15 mělo zdravotní postižení. Za minulý rok přibylo 352 přechodných rodičů, profesi jich opustilo 141.

Ministerstvo práce upřednostňuje pro děti v tísni rodinné prostředí před ústavním. Podporuje pobyt v přechodné pěstounské péči před pobytem v domovech a dalších zařízeních. Kojenecké ústavy jako první v republice zrušil loni Zlínský kraj.

Vodičková míní, že pro děti je vhodná dlouhodobá pěstounská péče, ne ta přechodná. Podle ní se o ohrožené děti postarají dobře například klokánky. V nich se skupince věnují dvě tety, které se střídají po týdnu. Vadí podle ní také to, že dítě může v zařízení pobývat jen půl roku a při prodloužení maximálně rok, dřív byla doba neomezená.

Jiné organizace mají odlišný postoj. Podle Asociace dítě a rodina je pro dítě nejvhodnější rodinné prostředí, kde se mu věnují po celou dobu jedni náhradní rodiče. Podle ministerstva stanovení lhůty má přispět k tomu, aby se případy dětí řešily co nejrychleji.

Přechodnou pěstounskou péči kritizovali i někteří členové sněmovního sociálního výboru. Zastávají se ústavních zařízení a odborníků, kteří v nich pracují. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už dřív uvedla, že její úřad zrušení všech ústavů či klokánků a podobných zařízení neplánuje. Starat by se měly třeba právě o větší sourozenecké skupiny či postižené děti, které by potřebovaly zvláštní péči. Odborníci by se pak mohli víc věnovat rodinám i práci v terénu.

Vodičková opustila vedení Fondu ohrožených dětí předloni v červnu. Nové předsednictvo převzalo organizaci s dluhy přes 127 milionů korun, muselo přistoupit ke škrtům a některé klokánky zavřít.

Nové sdružení SOOD se věnuje hlavně poradenství. Má terénní sociální pracovnice v Ostravě a Praze, zastoupení má i v Dubí a Liberci. Zaměřuje se na pomoc nejchudším rodinám, spolupracuje s potravinovými bankami. Věnuje se i takzvaným asistovaným kontaktům rodičů s dětmi, tedy dělá dohled při setkáních. Má i krizovou linku pro ženy, které tají těhotenství. Podle Vodičkové organizaci podporuje 6000 dárců.

Témata:  rodina pěstounská péče děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy