Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanec Koskuba opouští ČSSD. Nesouhlasí prý se směřováním strany a nechce být u volebního fiaska

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanec Jiří Koskuba opouští ke konci dubna ČSSD. Jako důvod uvedl nesouhlas s nynějším směřováním sociální demokracie. Zdůraznil, že jeho krok nesouvisí se sestavováním pražské kandidátky. Koskuba působí jako primář v pražské nemocnici Na Bulovce a ve Sněmovně je členem výboru pro zdravotnictví.

V poslaneckém klubu Koskuba největší vládní strany zůstává. "Zdůvodnění je velmi prosté: Jsem lékař, nikoliv potížista. Mou celoživotní profesí bylo i je diagnostikovat a hlavně léčit to, co v pořádku není. Lituji, ale naše strana s úctyhodnou 137letou historií není v posledních letech právě z tohoto pohledu ve zcela dobré kondici," napsal Koskuba v prohlášení, které poskytl ČTK.

Poslanec obecně poukázal na "odstavování některých známých tváří", které přinášely ČSSD hlasy. "Nemohu a nechci se podílet na našem dalším velmi pravděpodobném a zbytečném volebním neúspěchu," napsal Koskuba.

V tomto volebním období z ČSSD vystoupili také poslanci Pavlína Nytrová a Josef Novotný. Rovněž oni v sociálnědemokratické frakci zůstali.

Odchody ze stran se v tomto funkčním období Sněmovny týkaly hlavně Úsvitu, který po vnitřním rozkolu opustil i zakladatel Tomio Okamura a založil seskupení Svoboda a přímá demokracie. Z Úsvitu odešli dále Jaroslav Holík, Radim Fiala či Petr Adam, v jeho poslaneckém klubu nejsou už ani Milan Šarapatka, Karel Pražák nebo Karel Fiedler.

Klub ODS v lednu 2014 opustil bývalý místopředseda strany Jiří Pospíšil, který později odešel i ze Sněmovny, protože byl zvolen do Evropského parlamentu na kandidátce TOP 09. Hnutí ANO opustila poslankyně Kristýna Zelienková, Karel Tureček v polovině roku 2015 zase odešel z TOP 09 a loni v dubnu vstoupil do klubu poslanců ANO.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy