Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stížnost v případu smrti Roma v žatecké pizzerii je nedůvodná, tvrdí žalobci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Žatec - Postup při vyšetřování loňské smrti Roma v žatecké pizzerii byl v pořádku. Uvádí to krajské státní zastupitelství, které odmítlo stížnost rodiny mrtvého mladíka.

Podle žalobců byla stížnost nedůvodná. Informaci přinesl server Romea.cz. Na ústecké státní zástupce se obrátila rodina mrtvého mladíka.

Neštěstí, na jehož konci zůstal mrtvý Rom, se odehrálo loni v polovině října. Pravděpodobně zdrogovaný muž přišel do místní pizzerie, kde podle svědků obtěžoval ženy. Zákazníci ho pak drželi do příjezdu policie. Mladík ale zřejmě zkolaboval a přes okamžitou první pomoc zemřel.

Případem se zabývali kriminalisté, ti ho ale na začátku února odložili s tím, že nejde o podezření z trestného činu. Muž zemřel přirozenou smrtí, podle médií zřejmě na selhání organismu.

S těmito závěry však nesouhlasila rodina mrtvého muže nesouhlasila, která podala stížnost. Rodina policii vytýkala laxní přístup, pozdní zajištění důkazů nebo pochybení při výsleších svědků.

Státní zastupitelství stížnost odmítlo jako nedůvodnou ve všech bodech. „Byl zjišten skutkový stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, a to v rozsahu nezbytném pro vydání rozhodnutí. Rozhodně se nelze ztotožnit s Vámi uváděnými skutečnostmi, že by ze strany policejního orgánu docházelo při opatřování důkazů k neodůvodněným prodlevám," uvedlo zastupitelství.

Incident vyvolal ve městě napětí. Na pietním shromáždění ve městě protestovalo asi 300 Romů, velká část jich pak šla k místu neštěstí. Majitel pizzerie i jeho zaměstnanci byli terčem výhrůžek.

Lounský soud poslal na čtyři měsíce do vězení dvacetiletého Roma, který na Facebooku vyhrožoval zastřelením kuchaři, který v době incidentu nebyl vůbec v práci.

Témata:  romové soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy