Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspektoři odhalili podvodný výrobek: V zeleném ječmeni mělo být hodně vitamínu C, nebyl ale žádný

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole zjistila klamavě označenou potravinu. V zeleném ječmeni značky Nutri Elements nebyl žádný vitamín C, přestože na etiketě se uvádělo, že jeho obsah je 595 miligramů na 100 gramů výrobku.

Jde o výrobek NUTRI ELEMENTS Zelený ječmen – 100% RAW sušená šťáva z mladého ječmene, balení 180 g, s označením expirace 01/2018, dodavatel: ELKOTEX Ing. Karol Jurášek, Krivánska ulica č 15, 974 11 Banská Bystrica, Slovensko, dovozce pro ČR: Energy Arts, s.r.o., www.nutrielements.cz, země původu: USA.

Etiketa na obalu potraviny mj. informovala spotřebitele, že obsah vitamínu C v předmětném balení je 595  mg/100g. Laboratorním rozborem se vůbec nepodařilo detekovat přítomnost vitamínu C, jeho přítomnost byla pod mezí detekovatelnosti 5 mg/100g.

Informace na obalu tak uváděla spotřebitele v omyl. Inspekce nařídila dovozci, aby neprodleně stáhnul nevyhovující šarži z tržní sítě, a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty, informuje szpi.cz.

Zelený ječmen je obvykle prodáván v prášku, jedná se o sklizené obilí ještě v době zrání v zeleném stavu. Pokud je jeho sklizeň a úprava správná, obsahuje řadu pro člověka prospěšných látek včetně vitamínů či minerálů. Pomáhá například k detoxikaci organismu a podporuje jeho obranyschopnost.

Témata:  SZPI potraviny čaj lidé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy