Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko oslavilo 1. máj na vlnách koaličních sporů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Spor ve vládní koalici se promítl i do dnešních prvomájových oslav. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na shromáždění ve Vyškově řekl novinářům, že k možnému odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) se vyjádří nejspíš v úterý. Babiš k rezignaci nevidí důvod, zopakoval na setkání s občany v Praze. Svátek práce si v hlavním městě vedle vládních a dalších politických stran a hnutí připomněli také anarchisté a antiislamisté. V Brně při potyčkách mezi příznivci krajní pravice a antifašisty létaly kameny i petardy, policie zadržela 11 lidí.

Sobotka i Sněmovna vyzvali Babiše k vysvětlení nejasností kolem jeho majetku, zejména jeho nákupu nedaněných jednokorunových dluhopisů od firmy Agrofert, kterou Babiš vlastnil. Dnes vyšlo najevo, že o nákup dluhopisů se vedle finančního úřadu zajímá také policie. Ministr financí podezření z daňových úniků odmítá a míní, že vše vysvětlil dopisem, který v pátek doručil do Sněmovny. Záležitost považuje za organizovanou kampaň a mediální hon na sebe.

Sobotka podle svých dnešních slov předpokládá, že se k Babišovu dopisu a jeho možnému odvolání z funkce vyjádří v úterý. "V posledních dnech jsem zaznamenal, že pan Babiš hodně naříká, ale myslím, že by se měl se situací vyrovnat jako chlap," řekl premiér. Babiš rezignovat nechce. "Pan premiér se zaměřil na mě a chce mě za každou cenu dostat z politiky a já si myslím, že to je škoda, že to poškozuje tuto vládu," uvedl na prvomájovém setkání ANO s občany na pražské náplavce.

Sobotka dnes ve Vyškově také oznámil, že ČSSD navrhne od příštího roku zvýšení minimální mzdy o 1200 korun na 12.200 korun v hrubém. Pokud se to povede, dosáhne podle něj minimální mzda zhruba 40,5 procenta průměrného platu, který se v příštím roce očekává. Předložení návrhu na prvomájovém shromáždění ČSSD na pražském Střeleckém ostrově potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

V hlavním městě si dnes Svátek práce připomněly také další politické strany. ODS oslavila 1. máj tradičně na Petříně, KSČM na holešovickém Výstavišti představila několika stovkám příchozích své kandidáty pro sněmovní volby. Se skupinou zhruba tří desítek odpůrců s vlajkami USA, Ukrajiny či NATO se komunisté střetli v podstatě jen slovně. Policejní antikonfliktní tým názorové spory řešil domluvou.

Výrazně vyhrocenější byly prvomájové demonstrace v Brně. Ohlášený pochod 150 příznivců krajní pravice městem blokovali ve dvojnásobné přesile odpůrci, které vytlačovaly desítky policejních těžkooděnců, aby nebránili shromažďovacímu právu. Při potyčkách mezi oběma stranami létaly kameny i petardy, krajní pravice pochod ukončila předčasně. Policie zajistila 11 lidí z obou stran, jejich prohřešky vyhodnotí. V Praze Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) na svou prvomájovou akci před Hlavním nádražím přilákala asi dvacítku příznivců.

Několik desítek účastníků měl v hlavním městě protestní pochod Bloku proti islámu z Letenské pláně před úřad vlády. Součástí antiislamistické akce byla podpisová akce na podporu kandidatury současného prezidenta Miloše Zemana i ve druhém volebním období. Anarchisté na setkání a v průvodu v centru Prahy kritizovali kapitalismus a žádali spravedlivou mzdu pro pracující a dělnickou samosprávu. Z Palackého náměstí jich zhruba stovka v poklidu došla na Střelecký ostrov.

Zhruba 60 až 80 lidí se v metropoli zapojilo do recesistického průvodu proti Babišovi. Cílem akce bylo podle jednoho z organizátorů Tomasze Peszyńského ukázat možné důsledky zrodu jednoho vůdce, který koncentruje obrovskou moc. Desítky studentů se zúčastnily pražského Studentského Majálesu, průvodem v maskách došli z Kampy do areálu Karolina a na Ovocný trh.

Témata:  1. máj Praha Brno demonstrace Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy