Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předčasné volby by připadly na prázdniny, podle politiků na ně nedojde

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Přestože jsou jedním z řešení současné situace ve vládě předčasné volby, není příliš pravděpodobné, že k nim dojde. Naznačují to slova politiků i zákonné lhůty.

Vypsání předčasných sněmovních voleb, které dnes jako možnou reakci na demisi vlády zmínil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), je nejméně pravděpodobným řešením. Sobotka podmínil předčasné volby dohodou koaličních stran s opozičními. Proti se už ale postavili předsedové KDU-ČSL, STAN i ANO s poukazem na to, že do řádných říjnových voleb zbývá necelý půlrok.

Podle pravidel by se předčasné volby mohly konat nejdříve v červenci. „Co se týká předčasných voleb, tak se domnívám, že půl roku před volbami už by to byla pouze komplikace. Vyloučeno to určitě není. Každopádně když se podíváte na zákonné lhůty, tak už to je varianta, která takto brzo před volbami už v podstatě je velmi nešikovná," říká šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda ANO Andrej Babiš, kvůli jehož nejasnému financování Sobotka demisi ohlásil, si to myslí také . Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka by ale hnutí bylo na předčasné volby připraveno. „To, co potřebujeme, nejsou předčasné volby, ale stabilita do řádných voleb," řekl České televizi předseda STAN Petr Gazdík.

Předčasné volby by se mohly konat v případě, že by Sněmovnu rozpustil prezident Miloš Zeman na základě usnesení nejméně tří pětin poslanců. Sněmovnu podle ústavy nelze rozpustit tři měsíce před skončením jejího volebního období, čili od konce července. Pokud by byla dolní komora rozpuštěna, předčasné volby by se musely uskutečnit do 60 dnů po jejím rozpuštění.

Pokud by se tak stalo, předčasné volby by připadly na letní prázdniny. „Můžeme se dobrat někam k volbám v září a jde o to, jestli ty volby v září místo v říjnu přinášejí nějaký zvláštní prospěch, zvláštní efekt," uvedl v ČT ústavní expert Jan Kysela. Zeman přitom nedávno letní termín voleb s poukazem na to, že hlasování v období prázdnin a dovolených by se negativně odrazilo na volební účasti.

Témata:  vláda Pavel Bělobrádek Petr Gazdík

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy