reklama

"V tuto chvíli mohu potvrdit, že několik osob ze sekce sportu včetně paní náměstkyně (Kratochvílové) podává informace Policii České republiky v této věci," řekla novinářům ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Dodala, že se zásah týká sportovních dotací, souvislost s razií na Strahově ale nepotvrdila.

Březinu si podle informací ČTK z pražského magistrátu z budovy úřadu odvedli dva policisté v civilu. ČTK se pokusila Březinu kontaktovat, jeho mobilní telefon byl ale nedostupný. Březinův advokát Vojtěch Novotný nechtěl zásah blíže komentovat.

"Není obviněný, více k tomu nyní nebudu říkat," řekl rozhlasu. Podle předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka byla policie na magistrátu právě v kancelářích Březiny a Fáberové. "Předpokládáme, že se to týká grantů na ministerstvu školství," uvedl.

Podle informací Seznamu souvisí razie s rekonstrukcí stadionu Přátelství. Kvůli ní si v roce 2014 směnily pražský magistrát, Janstova ČUS a Peltova fotbalová asociace pozemky a stavby na Strahově.

Stadion Přátelství vznikl už v období první republiky pro potřeby klubu SK Hradčany. První rekonstrukcí prošel před mistrovstvím Evropy v atletice v roce 1978. Nynější rekonstrukce vyšla na 81,4 milionu korun z kombinovaných zdrojů FAČR, FIFA, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a pražského magistrátu.

Policie dnes obvinila tři lidi a jednu právnickou osobu v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství v oblasti státní podpory sportu. Stíhání se týká trestných činů zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na webu to uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.