Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Březina odstupuje, už nebude předsedou zastupitelů ČSSD v Praze

Karel Březina /ČSSD/
Karel Březina /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) rezignoval na funkci předsedy zastupitelského klubu sociální demokracie. Důvodem je bídný výsledek říjnových sněmovních voleb. Jediným poslancem za ČSSD v Praze byl zvolen lídr a náměstek primátorky Petr Dolínek.

ČSSD získala ve volbách 7,27 procenta hlasů, v hlavním městě to potom bylo 5,57 procenta. "Myslím si, že každý má vyvodit odpovědnost, byť já sám jsem do Sněmovny nekandidoval. I náš krajský výkonný výbor z výsledku voleb vyvodil důsledky. K rezignaci na předsedu klubu jsem se rozhodl ihned po volbách," řekl ČTK Březina. Ve funkci předsedy klubu ho nahradí zastupitel Lukáš Kautský 

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD vyzval v pondělí celorepublikové vedení strany k odstoupení. Na své funkce rezignují rovněž členové pražského vedení ČSSD. Krajský výkonný výbor vyzval celostátní vedení ČSSD, aby stranu dovedlo ke sněmu, který by se měl konat co nejdříve.

Březina (45) se v roce 1998 stal vedoucím úřadu vlády tehdejšího premiéra Miloše Zemana (tehdy ČSSD). Od března 2000 až do demise kabinetu v létě 2002 byl ministrem vlády bez portfeje. Od listopadu 2010 do listopadu 2011 byl náměstkem pražského primátora, byl i volebním manažerem ČSSD pro senátní a komunální volby 2014.

Témata:  Karel Březina Sociální demokracie (SOCDEM) Praha

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy