Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karel Březina (ČSSD) neuspěl s ústavní stížností v kauze pražského dopravního podniku

Karel Březina /ČSSD/
Karel Březina /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brno/Praha - Pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) neuspěl s ústavní stížností v kauze Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Valné hromadě DPP zamlčel podstatnou skutečnost, že společnost Porcela Plus, kde působil taktéž v dozorčí radě, skončila v konkurzu. Podle obchodního zákoníku měl Březina za této situace odejít z dozorčí rady DPP.

Za to, že jako předseda dozorčí rady neoprávněně pobíral odměny v celkové výši 290.000 korun, dostal Březina roční podmíněný trest s patnáctiměsíční zkušební dobou. Jeho stížnost čekala na rozhodnutí Ústavního soudu téměř dva roky, nyní je odmítnutá.

Už v dovolání k Nejvyššímu soudu Březina kritizoval zvolený výklad zákona a zpochybnil také svou povinnost informovat o konkurzu Porcela Plus valnou hromadu dopravního podniku. Základní informační povinnost měl podle dovolání rejstříkový soud. Podle Nejvyššího soudu ale Březina chyboval.

"V důsledku jeho jednání akciová společnost DPP mylně předpokládala, že i nadále má právní nárok na výplatu odměny za výkon funkce v její dozorčí radě, a pobíráním těchto odměn i po zániku této funkce po dobu téměř dva a půl roku se tak obohatil k její škodě," stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu z konce roku 2015.

Březina zůstal v politice i poté, co rozsudek nabyl právní moc. Loni v listopadu rezignoval na post předsedy zastupitelů ČSSD v Praze v reakci na výsledek ČSSD ve sněmovních volbách v Praze.

Témata:  Karel Březina Ústavní soud ČR Dopravní podník Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy