Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela veterinárního zákona zpřísní podmínky pro chov psů

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Novela veterinárního zákona zpřísňuje podmínky pro chov psů, mimo jiné zavádí od roku 2020 jejich povinné čipování. Má jít o opatření proti takzvaným množírnám. Norma patrně projde, zemědělský výbor Sněmovny ji dnes podpořil.

"Jde o první krok proti všem, kteří množí zvířata," řekl poslanec Hrbert Pavera (TOP 09).

Návrh již dříve přinášel povinnost registrace chovatelům, kteří mají více než pět dospělých fen. Podle pozměňovacího návrhu by se měli všichni psi čipovat v době prvního očkování proti vzteklině, což je podle Pavery kolem půl roku věku zvířete. Zatím by za psa bez čipu podle zákona neměl být žádný postih, objevit by se mohl v budoucnu. Podle návrhu by bylo potvrzení o očkování proti vzteklině platné pouze u očipovaného zvířete.

Podle Dany Bočkové z útulku Lesan v Kralupech nad Vltavou návrh množírny prakticky nezasáhne. "Odtud štěňata odcházejí ve věku čtyř až osmi týdnů, takže čipu se nedočkají. Podle pozměňovacího návrhu by se měli všichni psi čipovat v době prvního očkování proti vzteklině, což je podle poslance Pavery kolem půl roku věku zvířete - to už jsou z množírny dávno pryč. Množitelé z toho opět vyváznou netknuti a nebude ani možné dohledat, odkud zvíře pochází," sdělila Bočková ČTK.

Čip by měl pomoci nejen majitelům zaběhnutých psů, ale také zájemcům o nového mazlíčka. Dá informaci, zda nejde o psa, který pochází z míst, kde se čipuje ročně několik vrhů zvířat. Pavera navíc podal pozměňovací návrh i do novely zákona o ochraně zvířat proti týrání, v němž dává možnost ministerstvu zemědělství jasněji definovat vyhláškou podmínky pro chov psů, například jasně vymezený prostor podle hmotnosti zvířete.

Podle novely budou mimo jiné útulky pro opuštěná zvířata povinně podléhat registraci kvůli zajištění veterinárního dozoru. Novela také povoluje možnost domácích porážek skotu mladšího šesti let. Na jednom hospodářství ale budou moci chovatelé ročně porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety.

Témata:  psi zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy