Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři kvůli salmonele stahují z trhu 30 tun brazilského masa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dvě zásilky drůbežích produktů původem z Brazílie. Důvodem je informace od Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně, který informoval SVS, že ve dvou vzorcích odebraných v rámci kontrol masa z Brazílie zjistil přítomnost bakterií rodu Salmonella. Po stažení z trhu budou oba produkty vráceny zpět odesílateli, nebo zlikvidovány. Za uvádění zdravotně závadných potraviny na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.

V prvním případě jde o 9,3 tuny zmrazených kuřecích prsou bez kosti s názvem SEARA. Místem dodávky ze zahraničí byly v Česku firmy TWARDZIK CZ z Kunovic a Laris Trading Company se sídlem v Kladně. Od nich nakupovaly masa další subjekty, konečnými odběrateli pak byla hlavně stravovací zařízení, mezi nimi i vojenská jídelna, ze které se odebraly vzorky. Právě tam se na salmonely v mase přišlo.

Druhá zásilka o hmotnosti 21,2 tuny mířila v Česku také do dvou provozů, šlo o Lesko - Velkooobchod nápojů, Lípa a firmu BENSTAR. Také v tomto případě byla konečnými odběrateli především zařízení společného stravování," dodal Vorlíček.

Vloni bylo do Česka z Brazílie přímo dovezeno 1163 tun drůbežího masa. Hovězí nebylo napřímo z Brazílie v posledních dvou letech dovezeno žádné. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce apelovat na eurokomisaře i na další evropské ministry, aby Evropa více sledovala dovozové potraviny z Brazílie, ale také aby tlačila na tamní veterinární orgány. "Nekupujte výrobky, u nichž neznáte jejich příběh výroby," řekl ministr.

SVS i další orgány veterinárního dozoru provádějí již více než měsíc zesílené kontroly masa a masných produktů z Brazílie. Důvodem je celosvětově medializovaný korupční skandál v této jihoamerické zemi a s ním související podezření, že se do EU dováželo maso, které mohlo být zdravotně závadné nebo falšované. Do konce dubna bylo SVS provedeno okolo 90 kontrol, při kterých bylo zkontrolováno, pozastaveno a laboratorně vyšetřeno 180 šarží.

„Zesílené kontroly budou pokračovat minimálně tak dlouho, jak bude důvodné se domnívat, že by na trhu mohly být závadné potraviny dotčené korupční kauzou v Brazílii,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.

Témata:  maso potraviny státní veterinární správa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy