Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš lže, tvrdí redaktoři MF Dnes

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes odpoledne jednal na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Poté šéf lidovců uvedl, že pokud by byly nahrávky Andreje Babiše (ANO) s novinářem svého bývalého deníku autentické, šlo by o skandál. Kvůli údajnému ovlivňování zpravodajství roste napětí v Mladé frontě Dnes (MfD).

"Je to závažné. Pokud to není podvrh a to, co tam (Babiš) říká, tak skutečně řekl, pak by to svědčilo o tom, že to, co nám celou dobu jako koaličním partnerům a veřejnosti říkal, je lež," uvedl Bělobrádek s odkazem na Babišova dlouhodobá tvrzení, že do činností svých bývalých médií nezasahuje.

"Považuji za nevkusné, že se lidé navzájem nelegálně odposlouchávají. Pokud to tedy nebyl materiál, který unikl z odposlechů tajných služeb a policie. Nahrávat takhle někoho považuji za nevkusné a neetické," dodal předseda lidovců.

Babiš kvůli záznamům dnes podal trestní oznámení, jejich autenticitu dosud nevyloučil. Tvrdí, že je neslyšel. Šéf hnutí ANO na nahrávkách diskutuje o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Společnost Mafra ve středu oznámila, že i když nahrávku považuje za pochybnou, redaktora Mladé fronty DNES, který na ní vystupuje, se rozhodla propustit.

"Hnutí ANO Andreje Babiše nemá jakoukoli možnost skrytě ovlivňovat nebo manipulovat obsah článků v Mladé frontě Dnes nebo na iDNES," uvedli redaktoři obou médií ve společném prohlášení zveřejněném na twitteru. Zároveň se distancovali od chování bývalého kolegy, komentátora MfD Marka Přibila. Podle redaktorů selhal také Babiš, který se opakovaně vyjádřil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu médií skupiny Mafra. "Z nahrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal," napsali v prohlášení, které zatím podepsalo 155 novinářů MfD a iDNES.

Kvůli ovlivňování zpravodajství MfD podal dnes výpověď dlouholetý redaktor ekonomické redakce Jan Sůra a v poslední době podnikla stejný krok například šéfka ekonomické redakce Zuzana Kubátová nebo redaktor Aleš Černý. Další podle neoficiálních informací o výpovědi uvažují.

Témata:  Pavel Bělobrádek Andrej Babiš Mladá fronta Dnes

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy