Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisk je opět na nohou, píše o stažení Sobotkovy demise

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - O dalším obratu v české vládní krizi už informují světová média. Agentury však přinesly zprávu váhavěji a některé s menší prioritou, než tomu bylo v úterý, kdy premiér Bohuslav Sobotka nečekaně ohlásil demisi kabinetu.

S informací o dalším zvratu ve vývoji české vládní krize si pospíšila agentura Reuters, která ale na rozdíl od úterý nepřinesla krátkou jednovětou bleskovou zprávu, ale kolem 10:40 SELČ vydala zprávu, v níž stručně vysvětlila kontext včetně toho, že Sobotka "změnil názor poté, co prezident Miloš Zeman naznačil, že bude demisi považovat jako pouze Sobotkovu, a nikoli jako odchod celého kabinetu", což by znamenalo setrvání Babiše na vládním postu.

Agentura Reuters oslovila Babiše, který jí stejně jako ČTK sdělil, že rozhodnutí o svém případném odvolání nechá na prezidentovi Miloši Zemanovi. V krátkém rozhovoru Babiš agentuře Reuters řekl, že požadavkem na odvolání ministra financí Sobotka porušil koaliční smlouvu.

Vysokou prioritu dala zprávě o stažení demise frankofonní agentura AFP. která informaci stihla zveřejnit ještě před 11:00 SELČ.

Rakouská agentura APA těsně před 11:00 SELČ nabídla podrobnější zprávu o dnešním Sobotkově kroku i s vysvětlením kontextu vývoje české vládní krize. Agentura AP až v 11:14 SELČ přinesla stručnou zprávu s nízkou prioritou a s titulkem "Český premiér není připraven rezignovat, vyhazuje ministra financí".

O stažení Sobotkovy demise informují například server stanice ABC News, německá zpravodajská televize n-tv, německý zpravodajský server Focus Online či server rakouského listu Kleine Zeitung.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Česká republika demise Sobotkovy vlády noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy