Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terezín je podle Hermana varováním pro budoucnost

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Reprofoto ČT

Terezín - Oslav 70. výročí vzniku památníku Terezín se dnes účastnil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Řekl, že jde o místo, které má nejen připomínat hrůzy holokaustu, ale také sloužit jako varování.

Nacisté zavlekli mezi lety 1941 a 1945 do terezínského ghetta na 155.000 Židů z celé Evropy. Na 117.000 z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti prošlo na 32.000 mužů a žen. V Terezíně jich zahynulo 2600, další tisíce potom v jiných nacistických táborech.

O zřízení Památníku národního utrpení rozhodla vláda v roce 1947, později byl přejmenován na Památník Terezín. Jediná instituce svého druhu v České republice vznikla oficiálně 6. května 1947.

Místo je podle ministra pro historii velmi důležité. "To, co se zde na těchto místech dělo, je samozřejmě nesmírně důležitou etapou našich dějin. A stále ještě mezi námi žijí svědkové, jak ti, co prošli terezínským ghettem, tak ti, kteří prošli terezínskou Malou pevností. Je naší odpovědností paměť tohoto místa dále kultivovat a dále nést společnosti dál. I těm, kteří tu zkušenost nemají. Aby se nezapomnělo, aby to bylo velké varování pro budoucnost," řekl ČTK Herman.

Připomněl, že terezínským ghettem prošla i řada jeho příbuzných a má k městu velmi osobní vztah. "Dnes je to přesně 72 let, kdy celu 24 na ženském dvoře Malé pevnosti opouštěla moje babička po věznění zde a vracela se do Prahy. Vyprávěla mi mnoho a mnoho zážitků," vzpomněl Herman.

Novým ředitelem Památníku Terezín bude od 1. července Jan Roubínek, řekl Herman. Roubínek nahradí v čele instituce Jana Munka, který odchází po 27 letech.

Výběrová komise podle Hermana doporučila tři jména, ministr vybral Roubínka. "Vyhrál u mě znalostí, vztahem k tomuto místu, které je velmi specifické. Protože přece jen nelze být manažerem úplně pro všechno, třeba schopným, ale bez speciálního vztahu ke speciálním místům. A toto je jeho vysokou přidanou hodnotou," řekl ČTK Herman.

Roubínek vystudoval Telavivskou univerzitu, obor všeobecná historie a historie Blízkého východu. Hovoří několika jazyky včetně hebrejštiny. V Památníku Terezín pracuje od roku 2011. Poslední dva roky je vedoucím dokumentačního oddělení.

Témata:  Daniel Herman koncentrační tábor Terezín II. světová válka

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy