Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko i Slovensko gratulují Macronovi k výhře

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Praha - Čeští politici reagují na vítězství Emmanuela Macrona, který zvítězil v druhém kole francouzských prezidentský voleb. Většina vládních politiků vítězství centristy vítá. K vítězství Macrona se vyjádřil i slovenský prezident Andrej Kiska.

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je jeho přesvědčivé vítězství dobrou zprávou pro Evropskou unii i pro Českou republiku. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zvolení Macrona vítá, protože jako prezident chce, aby Francie hrála silnou a konstruktivní roli v EU, což je v současné době důležité. Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek Macronovi k vítězství pogratuloval, volba proevropského politika je podle něj dobrá zpráva. ČTK Bělobrádek sdělil, že ale čeká, zda bude rozumět problémům nových členských zemí.

"Vítám vítězství Macrona, protože to bude prezident, který řekl, že chce, aby Francie hrála silnou a konstruktivní roli v Evropě, což je dnes velmi důležité," poznamenal Zaorálek. Nejdůležitější ale podle něj bude, zda prezident dokáže spolupracovat s vládou, která vzejde z brzkých parlamentních voleb, nebo jestli se s ní bude "přetahovat". Český ministr zahraničí dodal, že Macron chce obnovit politický systém a je nyní otázka, zda k tomu má dostatek zkušeností. "Já bych mu to přál," poznamenal. Na twitteru dodal, že Francouzi zvolili nejen svého prezidenta, ale i evropskou budoucnost.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek na twitter napsal, že vítězství Macrona je pro Evropu dobrou zprávou

Gratuluji @EmmanuelMacron a Francii.Je to dobrá zpráva také pro Evropu.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 7. května 2017

"Gratuluji vítězi. Proevropský politik je dobrá zpráva, jen uvidíme, zda rozumí problémům nových členských zemí," reagoval na zprávy z Francie Bělobrádek.

 "Prohra M. Le Penové je dobrou zprávou. Ale jásat nad výhrou E. Macrona můžeme jen těžko. Na krizi EU nenabízí žádné dobré řešení," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

K výsledkům voleb se vyjádřil také europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). "Vive la France européenne! Ať žije evropská Francie! Po Rakousku a Nizozemsku další dobrá zpráva," napsal na facebook.

"Určité" výhrady k Macronovi má i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Jeho přesvědčivé vítězství ale označil za dobrou zprávu, protože Marine Le Penová by rozkládala NATO i EU.

Kandidát na českého prezidenta Jiří Drahoš vnímá Macronovo vítězství jako dobrou zprávu pro Česko.

Vítězství Emmanuela Macrona vítám a chápu jako dobrou zprávu nejen pro Francii, ale i pro Českou republiku. #Macron #volby #Francie

— Jiří Drahoš (@jiridrahos1) 7. května 2017

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, označil vítězství Macrona pro Evropskou unii, a tedy i pro Českou republiku, za dobrou zprávu. Jeho úspěch přivítal i lidovecký ministr kultury Daniel Herman. "Teď ve Francii, před pár týdny v Holandsku a před tím v Rakousku zvítězil rozum a zodpovědnost. Tak do toho i u nás!" napsal na twitteru.

Na twitteru se k vítězství Macrona vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka.

Gratuluji E.Macronovi k jasnému vítězství! Jsem rád,že se voliči rozhodli pro Francii, která bude nadále hrdou a silnou součástí Evrop.unie.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 7. května 2017

Vítězství Macrona přivítal také slovenský prezident Andrej Kiska. Anglicky pogratuloval k vítězství Macrona a francouzského lidu. "Vítězství všech, kteří věří v Evropu!"

Warm congratulations to @EmmanuelMacron and to the people of #France . Victory for all who believe in Europe! #frenchelection2017

— Andrej Kiska (@Andrej_Kiska) 7. května 2017

Témata:  Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Jan Hamáček Lubomír Zaorálek Pavel Bělobrádek Miroslav Kalousek Andrej Kiska

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy