Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meziroční inflace v dubnu klesla na dvě procenta, Podle analytiků jde o dočasný výkyv

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Spotřebitelské ceny zůstaly v dubnu již třetí měsíc na stejné úrovni (meziměsíční změna 0,0 %). Zvýšení cen v oddíle odívání a obuv bylo kompenzováno snížením cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje, tabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,0 %, což bylo o 0,6 procentního bodu méně než v březnu. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Většina analytiků čekala pokles meziroční inflace na 2,3 procenta. "Míra inflace v dubnu zaostala za očekáváním jak trhu, tak České národní banky. Koruna bezprostředně reagovala oslabením. Slabší než očekávaná inflace totiž signalizuje, že ČNB nebude tolik pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb. To by přitom korunu zatraktivnilo v očích investorů," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

"Snížení inflace vidíme jako dočasné, ovlivněné přechodnými vlivy. Nadále předpokládáme, že ČNB přistoupí k prvnímu navýšení úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se navzdory dubnovému zpomalení spotřebitelských cen nejeví příliš pravděpodobně, že by inflace v nadcházejících měsících dále zpomalovala.

Rovněž podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera zůstává navzdory dubnovému zpomalení výhled na další vývoj inflace stabilní. "Inflace by se tak měla v dalších měsících opět dostat výrazněji nad cíl ČNB, což společně se začínajícím přehříváním ekonomiky bude dle našeho názoru vyžadovat další zpřísnění měnové politiky. Zahájení cyklu zvyšování sazeb tak dle našeho názoru nastane již v letošním roce a dnešní mírně slabší inflace na tomto výhledu nic nemění," uvedl.

Meziroční inflace se i v dubnu udržela na dvouprocentním inflačním cíli České národní banky. Centrální banka na počátku dubna ukončila devizové intervence, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR.

Zpomalení meziroční inflace bylo podle ČSÚ ovlivněno zejména cenami alkoholických nápojů, které po březnovém růstu o 1,7 procenta v dubnu klesly o 4,1 procenta. Zároveň se zmírnil růst cen potravin a pohonných hmot.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle odívání a obuv způsobilo zvýšení cen oděvů o 3,4 % a obuvi o 6,7 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší zejména ceny výrobků a služeb pro osobní péči o 1,4 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny vepřového masa o 2,0 %, pekárenských výrobků a obilovin o 0,4 %, brambor o 2,9 %, uvedl czso.cz.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v dubnu působil pokles cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák v důsledku nižších cen lihovin o 2,8 % a vína o 4,6 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly nižší především ceny ovoce o 3,2 % a ceny zeleniny o 1,4 %, z toho ceny plodové zeleniny o 9,7 %. Ceny nealkoholických nápojů klesly o 1,4 %, drůbeže o 2,6 %, sýrů o 0,9 %, másla o 2,7 %. Pokles cen v oddíle rekreace a kultura byl ovlivněn zejména nižšími cenami dovolených s komplexními službami o 1,9 %.

Témata:  inflace ceny zboží zdražování CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy