Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krásná sebekritika? Sněmovna uznala, že debatou o Babišovi prohloubila krizi, připomněl Zeman

Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem
Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Doksy - Sněmovna podle prezidenta Miloše Zemana ve svém usnesení, které ve středu schválila na mimořádné schůzi k nahrávkám ministra financí Andreje Babiše (ANO), sama krásně sebekriticky uznala, že politickou krizi svým zasedáním prohloubila. Zeman to dnes řekl novinářům po návštěvě Libereckého kraje. Odmítl, že by s Babišem tvořil mocenský pakt.

Sněmovna se ve středu zabývala "zneužíváním moci Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti" na základě nahrávek uveřejněných v posledních dnech na anonymním twitterovém účtu skupiny, jež si říká Julius Šuman. Po téměř osmihodinovém jednání konstatovala, že Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů.

Poslanci také v souvislosti s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání Babiše vyzvali prezidenta, aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu. "To usnesení byste měla podle mého názoru citovat celé, protože poslední část zní, že Sněmovna konstatuje, že její jednání dále prohloubilo politickou krizi," řekl Zeman k dotazu na úvodní části usnesení.

Sněmovna totiž na návrh KSČM také konstatovala, že debata vládní krizi nevyřešila, ale prohloubila. "Já si myslím, že je to krásná sebekritika, která zahrnuje i dva předchozí body, které jste citovala," řekl prezident novinářce.

Sobotka v souvislosti s odklady Babišova odvolání ze strany Zemana minulý týden mluvil o tom, že hlava státu s ministrem financí tvoří mocenský pakt. Zeman to odmítá. Vysvětluje to tím, že s Babišem nesouhlasil například při loňské reorganizaci policie, kdy podpořil ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Dalším příkladem je podle Zemana termín voleb do Poslanecké sněmovny, které se mají uskutečnit v druhé polovině října, i když si Babiš přál, aby se konaly v září. "Jsou případy, kdy se názorově shodneme a rozejdeme. Mocenské pakty vypadají jinak, tam je trvalá shoda," uvedl.

Témata:  Miloš Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy