reklama

Český prezident setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, šéfem Kremlu Vladimirem Putinem a promluví na konferenci k projektu nové Hedvábné stezky. V plánu má také schůzky se zástupci čínských úřadů nebo významných podniků.

Jeho cesta bude sledována nejen kvůli samotnému programu, ale také kvůli vypjaté situaci na české politické scéně. Část českýchpolitiků vyjádřila nelibost, že Zeman za současné situace odlétá a že se chce zabývat návrhem na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) až po svém návratu. Podle řady politiků to je pozdě a krizi měl řešit dříve. Z Číny přiletí v noci na 18. května.

Vprezidentské delegaci mělo být i šest ministrů, tři sociálnědemokratičtí zástupci včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ale účast zrušili kvůli vnitropolitické situaci. Do Číny místo nich letí jejich náměstci. Proti cestě se postavili koaliční lidovci.

Zemana tak doprovází pouze sociálnědemokratický ministr průmyslu Jiří Havlíček, ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba za ANO). V delegaci bude také několik desítek podnikatelů, mimo jiné bývalý premiér Petr Nečas. Prezident před časem řekl, že v delegaci bude i nejbohatší Čech Petr Kellner. Další podnikatelé se připojí jen na část Zemanova programu. Kromě Pekingu Zeman zavítá také do Nankingu a do Šanghaje.

Českou delegaci do Číny přepraví dva vládní letouny. Druhý, ve kterém bude podnikatelská delegace nebo novináři, má ze Kbel vzlétnout kolem 20:00. Náklady na cestu by měly být podle předběžného vyčíslení 5,6 milionu korun. V ceně není zahrnuta doprava nebo ochrana ústavních činitelů.

Do Číny měl podle původního plánu letět i předseda české fotbalové asociace Miroslav Pelta, který měl jednat se zástupci čínských fotbalistů. Ťen ale čelí obvinění z podvodů s dotacemi a je ve vazbě.