Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR musí být garantovaný minimální důchod, tvrdí Babiš. Odborům se to ale nelíbí

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko musí mít podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) garantovaný minimální důchod. Uvedl to dnes v Praze na sjezdu Rady seniorů ČR. Novinářům pak řekl, že minimální penze bude jedním z předvolebních témat jeho hnutí. Proti zavedení minimální penze se staví odbory. Nesouhlasí s ním ani někteří politici, a to třeba šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Propočty k případnému minimálnímu důchodu zveřejnila už dřív i důchodová komise.

"Důchody jsou nízké. Musíme mít minimální důchod," uvedl Babiš. Podrobnosti o tom, jak by nejnižší garantovaná penze v Česku měla vypadat, nechtěl sdělit. Jeho hnutí je prý představí v předvolební kampani.

Důchodová komise před dvěma lety shromažďovala návrhy k důchodovému systému. Jedním z nich bylo zavedení minimální penze jako ochrany před pádem do chudoby. Ta hrozí v Česku osmi procentům lidí nad 65 let. Podle dřívějších představ komise by minimální důchod mohl činit 8500 korun. Pokud by lidé měli penzi nižší, do této částky by se jim doplácela. Ročně by to stálo z rozpočtu zhruba o 4,7 miliardy navíc. Pokud by se dorovnávala penze do 8000 korun, vyžádalo by si to 3,8 miliardy navíc. Naopak dorovnání do 9000 korun by zvedlo výdaje o 6,2 miliardy.

Proti zavedení minimálních penzí se staví odbory. "Dostávali by je ti, co neplatili, nebyli solidární s rodiči a prarodiči. Nevidím důvod, proč by s nimi měli být solidární ostatní a měli by jim garantovat vyšší důchod," řekl na sjezdu předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Do výše důchodu se promítá odpracovaná doba i výše výdělků. Nejnižší penze mají ti, kteří do systému odvedli nejmenší částky. Odboráři dlouhodobě kritizují to, že živnostníci odvádějí méně než zaměstnanci.

Před zavedením minimálního důchodu varoval i šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Podle něj by nezbyly peníze na dostatečné zvyšování penzí pro ostatní seniory, výdaje na minimální penzi by prostředky odčerpávaly.

Změny u nejnižších penzí plánovalo před dvěma lety i ministerstvo práce. Podle tehdejšího záměru měli senioři a seniorky dostávat důchod minimálně ve výši životního minima. To pro jednotlivce činí teď 3410 korun. Pokud lidé splní podmínky pro získání důchodu, pobírají minimálně 2400 korun.

Babiš na sjezdu seniorům a seniorkám řekl, že za dobu nynější vlády penze vzrostla v průměru o 1153 korun a valorizace vyšly na 56 miliard. Příští vláda by se podle Babiše měla zajímat o to, kde si důchodci přejí vlastně žít. V Česku to prý dosud nikdo nezmapoval, stavějí se tak domovy pro seniory. "To je na vás, kdo ve vládě se bude starat o seniory, jestli ti, kteří tu mluví desítky let a žijí z našich daní, nebo ti, kteří se o sebe postarali a možná chtěli udělat i něco pro jiné," řekl seniorům a seniorkám na sjezdu Babiš.

Slova šéfa ANO o zvyšování penzí i dalších prosazených kroků ve prospěch seniorů pobouřila ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD). "Nechtěla bych dělat ze shromáždění místo pro předvolební kampaň. Přijde mi to ale nefér, padlo tu něco, co bych neváhala označit za lež," řekla ministryně. Podle ní její resort s Babišovým ministerstvem financí musí vždy bojovat o peníze na každé opatření.

Témata:  Andrej Babiš důchody Rada seniorů odbory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy