Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká brigáda nebude podléhat německé vládě, ujistil komunisty Stropnický

Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda KSČM Vojtěcha Filipa interpeloval ministra obrany Martina Stropnického ve věci čtvrté brigády rychlého nasazení české armády. Ta podle písemné odpovědi ministra nebude ani po podpisu dohody o budoucí těsné spolupráci s německou 10. obrněnou divizí podléhat vůli německé vlády.

Dohodu podepsal v polovině února v Bruselu Stropnický s německou ministryní Ursulou von der Leyenovou. Jejím smyslem bude připojení české jednotky k německé divizi tak, aby spolu mohly obě uskupení intenzivně cvičit a být také případně společně nasazeny.

Filip ve své interpelaci píše, že z jeho nejen filologického výkladu znamená přidružení k armádě něco zcela odlišného než pouhé společné cvičení. "Bundeswehr je jistě dobře vyzbrojená a vycvičená armáda. Podstatné ale je, že armáda je pouze vykonavatelkou politické vůle své země," uvedl Filip a položil Stropnickému dotaz, zda si je této skutečnosti vědom.

Stropnický odpověděl, že mezinárodněprávního hlediska jde o nezávaznou deklaraci o záměru prohloubit spolupráci zejména štábů obou jednotek tak, aby v případě vzniku rozsáhlého konfliktu vedeného vůči území států NATO uměly tyto jednotky rychle navázat kontakt a lépe koordinovaly plnění úkolů. Stropnický se také zmiňuje o Bezpečnostní strategii ČR z roku 2015, podle níž bezpečnost státu nelze oddělovat od bezpečnosti v eurotatlantické oblasti.

Ministr obrany dále odpověděl, že k podepsání dokumentu nepotřeboval žádné zvláštní zmocnění. Nebyl ani povinen tento krok konzultovat s prezidentem, který je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Témata:  Martin Stropnický Armáda České Republiky Vojtěch Filip

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy