Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NKÚ kárá rezort životního prostředí: Na dotacích rozdělil 19 miliard. Efekt projektů nikdo nevyhodnotil, zhrozil se NKÚ

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na způsob, jakým Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Státní fond životního prostředí (SFŽP) používaly v letech 2012 až 2016 peníze Evropské unie na zlepšení v oblasti nakládání s odpady.

Při kontrole byl prověřen vzorek 16 projektů dotovaných z operačního programu Životní prostředí (OPŽP) 2007–2013, na které bylo rozděleno přes 400 milionů korun.

MŽP rozdělilo z OPŽP 2007–2013 téměř 19 miliard korun mezi více než čtyři tisíce projektů. Jednalo se například o výstavby nebo úpravy sběrných dvorů, třídíren odpadů, kompostáren, bioplynových stanic či o rekultivace starých skládek.

"Jestli však podpořené projekty přispěly k cílům, které si stanovila ČR v nakládání s odpady, resort ani čtyři roky po ukončení programového období nevyhodnotil. MŽP plánuje tento přínos vyhodnotit do konce roku 2018 s odůvodněním, že je nutné počkat na dokončení všech projektů. Projekty ale byly dokončeny nejpozději na konci roku 2015," uvedl nku.cz.

Problematické bude i samotné vyhodnocení přínosu konkrétních projektů podpořených z OPŽP 2007–2013. To bude jen formální, protože resort nastavil kritéria, ze kterých se reálný přínos zhodnotit nedá. Jde například o kritéria „objem komunálního odpadu“ nebo „počet podpořených projektů“. Taková kritéria nijak nevypovídají o tom, jak projekty přispěly ke zlepšení stavu odpadového hospodářství v ČR. Na podobu těchto hodnoticích kritérií NKÚ upozornil už v kontrole z roku 2011.1 Vláda na základě výsledků této kontroly MŽP uložila, aby situaci napravilo a kritéria upravilo. To ale resort do konce kontroly neudělal.

Kontrola také ukázala, že se zpožďuje čerpání evropských peněz z OPŽP 2014–2020. Do doby ukončení kontroly MŽP vyplatilo na projekty 141 milionů korun, což je zhruba jen jeden a půl procenta z celkových peněz určených na projekty týkající se zpracování odpadu pro současné programové období. To je přitom už ve své polovině.

Podle ministerstva ale podpořené projekty zcela prokazatelně přispěly k celkovým výsledným hodnotám v oblasti nakládání s odpady v ČR jako například ke snížení skládkování nebo k vyšší recyklaci. "To jasně dokládají data za odpadové hospodářství zejména v oblasti nakládání s komunálním odpadem, kdy klesalo množství odpadů odstraněných na skládkách z 64 procent v roce 2009 na 47 procent ve 2015, a naopak narůstal sběr, materiálové a energetické využití a recyklace komunálních odpadů od roku 2009 až do roku 2015, konkrétně z 29 procent v roce 2009 na 47 procent v roce 2015," reagovala mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

K pozitivním změnám, ke kterým došlo právě díky OPŽP, jednoznačně přispělo rozšíření a zahuštění sběrné sítě spolu s rozšířením kapacit na materiálové i energetické využití odpadů, dodala.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že kritéria hodnocení odpadových projektů v rámci programového období OPŽP 2014 až 2020 změnilo a rozšířilo. Podle mluvčí byla nastavená kritéria zároveň bez problémů schválena Evropskou komisí.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Ministerstvo životního prostředí České republiky dotace

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy