Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daně za převod bytu se sjednotí

Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda ve Sněmovně podpoří návrh na osvobození prvního úplatného převodu bytů v rodinných domech od daně z nabytí nemovitých věcí. Dnes se kladně vyslovila k předloze ministra financí Andreje Babiše (ANO), informoval o tom tiskový odbor Úřadu vlády. Nyní se úleva týká zejména rodinných domů a bytů v bytových domech. Cílem novely je podle autora sjednotit pojetí osvobození od daně u bytových jednotek.

Sazbu daně, která činí čtyři procenta, novela nemění. Zachovává i podmínky pro osvobození. Nedaní se první převod, který se uskuteční do pěti let od dokončení nebo od zahájení užívání stavby. Změnou, kterou musí potvrdit Sněmovna, Senát a prezident, by stát přišel ročně odhadem o 74 až 100 milionů korun.

Babiš podal návrh jako poslanec. Není jisté, že zákonodárci stihnou novelu projednat do podzimních voleb, ač ministr navrhuje, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v úvodním kole.

V rodinném domě mohou být podle stavebních předpisů nejvýše tři bytové jednotky. Zatímco v minulosti bylo rozdělování rodinných domů na byty výjimečné, nyní jde o vzrůstající trend, napsal Babiš v důvodové zprávě svého návrhu. Finanční správa před časem uvedla, že zaznamenává žádosti o osvobození pro byty v nově postavených rodinných domech. Upozornila, že daňová úleva pro tyto případy neexistuje.

Témata:  vláda daně Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy