reklama

Vlnu nevole vzbudilo prohlášení prezidenta Miloše Zemana v Číně, kde po boku ruského prezidenta Vladimira Putina pravil, že „novinářů je příliš mnoho, je třeba je likvidovat“. K tématu se vyjádřil také šéfkomentátor serveru Aktuálně.cz Jan Lipold. Podle Lipolda však Zemanův výrok rozhodně nebyl „bonmotem“. Podle něj jde o důkaz „snížené schopnosti sebeovládání,“.

„Kdyby to byl bonmot, mohli bychom bonmoty považovat za součást třídního boje. A místo novinářů dosadit rádoby intelektuály, buržousty, kulaky, k lopatě můžeme postavit kohokoli. Historických zkušeností existuje víc, než je zdrávo,“ píše Lipold.

Komentátor se znepokojuje nad tím, že hlava státu prohlašuje o nějaké skupině obyvatel, že je třeba ji likvidovat. „Těžce to zavání přinejmenším padesátými lety,“ míní. „Hlava státu se ovšem nebojí, zná hlas lidu: v průzkumu prestiže povolání je novinář až hluboko dole, mimochodem jedním z mála za ním je kněz. Když jsme u těch 50. let,“ dodává. Miloš Zeman prý zřejmě zapomněl, že za jeho vlády jeden ze státních úředníků, Karel Srba, připravoval vraždu novinářky. „Žertovat“ o likvidaci novinářů je od Zemana o to smělejší,“ myslí si Lipold. Zmiňuje, že novinářům se už nyní čile vyhrožuje, zejména na sociálních sítích.

Zeman si prý neuvědomuje, že i novináři jsou konkrétními živými lidmi, kteří mají své rodiny a přátele, nikoliv jakousi anonymní masou nepřátel. „Mami, tati, nebojte se, pan prezident to myslel jen tak v legraci, víte? A ten jeho samopal byla atrapa,“ píše Lipold.

Prezident si neuvědomuje, že novinářů je mnoho, a že každý má nějakou svou specializaci. „Ano, je to hrozné: dokonce většina českých novinářů se zabývá něčím jiným než Zemanem! Novinář je přesto mizera an sich. Kolektivní vina,“ uvádí příklad.

Lipold na závěr ironicky dodává, že je snadné žertovat, pokud jste obklopený ochrankou a dalšími bezpečnostními opatřeními. „Na české politiky významně účinkuje okolní prostředí. Z Bohuslava Sobotky má člověk někdy pocit, že když vyjede na Západ, například do Ameriky, začne o něco víc mluvit a působit jako demokrat. U Miloše Zemana je to obráceně – čím dál zamíří na Východ a přiblíží se diktátorům, tím to bývá horší,“ uzavírá.