reklama

Díky tomu by podnikatelé měli mít od příštího roku ucelený přehled o tom, které povinnosti musí plnit podle českých zákonů. Systém může podle komory podnikatelům ušetřit desítky miliard korun ročně. Vláda k poslaneckému návrhu zaujala neutrální stanovisko, má k němu ale zásadní výhrady. Návrh prý obsahuje takové legislativně technické chyby, že je v praxi nepoužitelný.

Návrh podle vlády především představuje podstatný zásah do principů demokratického právního státu a v mnoha ohledech vyvolává pochybnosti o souladu s ústavním pořádkem. Předloha podle vlády také neoprávněně zvýhodňuje podnikatele tím, že jim poskytuje komfortnější přístup k jejich právním povinnostem. Návrh by také zasáhl do ústavního práva vlády vydávat vyhlášky tím, že by komora měla právo vládě předkládat návrhy nařízení a vláda by měla povinnost je ve stanovené lhůtě projednat, varuje stanovisko vlády.

Novelu zákona o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR podepsali například vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), předsedové poslaneckých klubů ODS Zbyněk Stanjura, KSČM Pavel Kováčik a ČSSD Roman Sklenák. Podepsal ho také místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN, za TOP 09). Za TOP 09 je pod návrhem podepsaný Martin Plíšek.

Elektronický systém povinností podnikatelů by se plnil podle předlohy postupně. Všechny povinnosti vyplývající z národních právních předpisů by měl obsahovat do konce roku 2023.

Stanjura dnes řekl, že stanovisko vlády bere vážně. Domnívá se, že hospodářský výbor, který předlohu nyní posoudí, si s ním poradí. Hospodářská komora už dřív odhadla, že nový systém by podnikatelům ušetřil zhruba 43 miliard korun ročně. Peníze musejí v současnosti vydávat za zpracování právních analýz a právní poradenství při zastupování před správními orgány a soudy ve sporech o výklad právních předpisů.

Systém navíc podle komory umožní státu nalézt a odstraňovat nadbytečné, nejednoznačné či nesmyslné paragrafy a povinnosti. Pomohl by také kontrolním a dozorovým orgánům orientovat se v právních předpisech.