Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valachová předá demisi příští týden, ANO chce po Sobotkovi urgentní řešení situace v rezortu

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) předá demisi premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) zřejmě začátkem příštího týdne. Hejtmani zvolení za hnutí ANO dnes otevřeným dopisem vyzvali předsedu vlády, aby urgentně řešil situaci na resortu školství.

Valachová již minulý pátek mu sdělila, koho by si v čele resortu přála vidět jako svého nástupce. Konkrétní jméno nechtěla prozradit, ale řekla, že by to podle ní měl být někdo z ministerstva. Spekuluje se o jejím náměstku Stanislavu Štechovi.

Valachová se rozhodla rezignovat minulý týden v souvislosti s podezřením, že se její náměstkyně Simona Kratochvílová domlouvala na sportovních dotacích s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Svou demisi podá k 31. květnu. Zdůvodnila to tím, že ještě chce být u projednávání kariérního řádu v Senátu, který ho má na programu 31. května.

"Samozřejmě ji (demisi) předám fyzicky včas, tedy na začátku příštího týdne, nebo v průběhu příštího týdne, tak aby on (premiér) ji zase mohl postoupit včas panu prezidentovi," řekla dnes Valachová na oslavách programu Erasmus na pražské Kampě.

V pátek se s premiérem dohodla na tom, co by se na ministerstvu mělo dodělat do konce volebního období. Za prioritu považuje kariérní řád a školský rozpočet.

"Celý český sport se ocitl ve stavu existenčního ohrožení. K zastavení dotačních programů totiž došlo v nejcitlivějším období roku. V dřívějších letech měly sportovní kluby peníze na účtech nejpozději do konce dubna. Nyní jsme už v polovině května a sportovní organizace dosud ani nevědí, zda a kolik peněz dostanou," uvedla v dopise Sobotkovi pětice hejtmanů a pražská primátorka Adriana Krnáčová.

"Je ohrožen provoz sportovních zařízení, jejich opravy a byly zastaveny též investice do nových veřejných sportovišť," napsali dále hejtmani. Situace se podle nich dotýká zhruba 5000 sportovních spolků v zemi a zejména u mládeže hrozí, že současná situace odradí trenéry, kteří se věnují dětem.

Témata:  Kateřina Valachová Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy