Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jourová ve Sněmovně představila Bílou kniha o EU, koalici ani opozici ale nenadchla

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Foto: European Union

Praha - Eurokomisařka Věra Jourová dnes poslancům v Praze představila Bílou knihu o budoucnosti EU. Unie by se měla z pěti scénářů zvolit výběr oblastí, ve kterých bude nadále pokračovat společně a efektivněji. Koalici ani opozici se návrhy příliš nezamlouvají.

"Toto je pro mně dobrá varianta. Udělat revizi toho, co je skutečně nutné řešit společně v Evropě, a to potom řešit efektivněji a na spoustu věcí rezignovat, neřešit je a nechat to na suverénních státech," uvedla eurokomisařka. Unie by se podle tohoto scénáře měla zaměřit na oblasti typu bezpečnosti, boje s terorismem, podpoře inovací a obchodu nebo ochranu spotřebitelů.

Jourová pokládá za potřebné spojit evropské síly v oblasti obrany a nespoléhat se jen na NATO.

Další varianty nabízejí buď vytvoření vícerychlostní Evropy s různou mírou integrace jednotlivých členských zemí, nebo pokračování EU v dosavadním kurzu přílišných regulací. Za nepravděpodobné krajní varianty vývoje jsou považovány omezení EU jen na zónu volného obchodu a naopak přeměna EU na federaci.

Pro předsedu ODS Petra Fialu je představa redukce EU pouze na jednotný trh sice lákavá, ale nerealistická tak jako federalizace Evropy. ODS je pro převod některých kompetencí EU zpět na národní státy.

"Najít úplně společný názor na EU a její priority asi v politickém spektru není možné. Národní pozice je zřejmě to, co by měla především dávat jako jednoznačné stanovisko vláda," prohlásil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Lidovci se podle něj domnívají, že z politického i ekonomického hlediska je správné, aby Česko usilovalo o vstup do eurozóny.

Užší politickou spolupráci EU by chtěla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová (TOP 09). Bez ní nebude EU nikdy globálním hráčem, uvedla.

Jaroslav Foldyna (ČSSD) kritizoval, že Evropa rezignovala na úlohu globálního hráče. Podle Karla Raise (ANO) by si vedení unie mělo zamést před vlastním prahem.

Vícerychlostní Evropa by podle Soni Markové (KSČM) představovala hrozbu, že se ČR dostane na okraj EU. "Pro KSČM ani jeden scénář není přijatelný," poznamenala.

Témata:  Věra Jourová EU Petr Fiala

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy