Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V deseti českých obcích se dnes volí nové zastupitelstvo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidé v deseti obcích dnes rozhodují o složení místních zastupitelstvech namísto těch, která se především kvůli sporům svých členů rozpadla.

O hlasování mají voliči solidní zájem. Volit mohou od 07:00 do 22:00, výsledky budou známy v neděli nad ránem. Obsadit je třeba 74 křesel, kandiduje celkem 246 kandidátů. Noví zastupitelé budou zvoleni na půldruhého roku do řádných komunálních voleb.

Ve středních Čechách mají ze čtyř obcí, kde volí nové zastupitele, nejvíce kandidátek na výběr obyvatelé obce Kly na Mělnicku. Vybírat mohou z pěti uskupení. Dnes po poledni zaznamenala volební komise účast voličů 26 procent. "Zájem je oproti minulým volbám určitě větší," řekla ČTK předsedkyně volební komise Veronika Adamcová.

V Čachrově na Klatovsku dnes do 14:30 odvolilo 30 procent z více než 400 oprávněných voličů. V obci, kde kandiduje jedna samostatná nezávislá kandidátka a čtyři nezávislá sdružení, bývá účast vždy nadpoloviční.

V Kozlově na Olomoucku zatím přišlo k volbách necelých sedm desítek z 220 voličů. "Hodně lidí říkalo, že přijde odpoledne, tak doufám, že do večera se účast ještě zvýší," řekla ČTK krátce před 13:30 pracovnice obecního úřadu v Kozlově. Obec vznikla na začátku roku 2016 vyčleněním z Vojenského újezdu Libavá. První volby do zastupitelstva Kozlova byly uspořádány loni v lednu ledna a lidé o ně měli značný zájem, volební účast tedy byla 71,4 procenta. Loni na podzim ale rezignovali tři ze sedmi zastupitelů, takže musely být vyhlášeny nové volby.

V Horní Blatné na Karlovarsku odvolilo do 14:30 zhruba 40 procent z 307 voličů. Podle volební komise účast určitě překročí 50 procent, zájem o volby ve městě je. "Lidé chodí průběžně od rána, všechny věkové kategorie. Vše zatím probíhá v klidu," řekla členka komise. V Horní Blatné kandiduje do sedmičlenného zastupitelstva ODS, jejíž tři kandidáti v prosinci odstoupili, a jedno nezávislé sdružení.

Témata:  volby Česká republika zastupitelstvo

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy