Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg se pustil do vlády. A nebral si servítky

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se nechal slyšet, že vládní krizi považuje za skončenou poté, co premiér Bohuslav Sobotka schválil kandidáta hnutí, poslance Ivana Pilného, jako nového ministra financí. Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga ale problém zdaleka neskončil.

„Po několikatýdenní politické krizi, během které vskutku pozoruhodně vystupoval i se svou hůlkou pan prezident, než nám odcestoval do Číny, prý včera navržením poslance Pilného na post ministra financí vládní krize skončila,“ připomněl na svém facebookovém profilu Schwarzenberg.

Poukazuje však na to, že všechny problémy vyřešeny nejsou. „Jak ale má tato vláda do voleb spolupracovat poté, co si její hlavní představitelé řekli všechno, čeho jsme se vlastně po celý čas obávali, a já jako důvěřivý člověk věřím každému slovu, co o sobě říkali, na to jsem opravdu zvědav,“ přiznal.

Souhlas Sobotky s tímto řešením jej prý poněkud překvapil a upřímně zděsil. „Zdá se, že ani po třech a půl letech vládnutí s Andrejem Babišem nevypozoroval, že ANO je autoritářskou stranou jednoho muže a všichni se musí rozhodnutími majitele hnutí řídit. Naši sousedé zírají se soustrastí a zděšením, co se u nás děje. Nabízí se otázka, jak nás bude ještě někdo moci v budoucnosti bráti vážně,“ varuje zástupce TOP 09.

Schwarzenberg se netají tím, že se mu Babišův náhradník nelíbí. „Ministerský předseda Sobotka přijal návrh hnutí ANO, čili pana Babiše, aby jmenoval jako nového ministra financí poslance Pilného. Vzhledem k předešlým aktivitám Andreje Babiše a jeho vládní koalice, jako byl zákon o EET a další, bylo by lepší, kdyby byl ministrem poslanec lenivý,“ uvedl už ve středu.

Témata:  Karel Schwarzenberg Andrej Babiš Ivan Pilný

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy