Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko možná věnuje na obnovu Ukrajiny 35 milionů

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česko by mohlo během tohoto a příštího roku přispět na obnovu Ukrajiny a podporu její demokratické transformace 35 miliony korun.

Vyplývá to z návrhu ministerstva zahraničních věcí, kterým se bude v pondělí zabývat vláda. Kabinet už o podpoře Ukrajiny rozhodl v březnu roku 2014 a v uplynulých letech uvolnil 50 milionů korun, další peníze do země putovaly z jiných zdrojů ministerstva zahraničí.

Projekty v letech 2014 až 2016 vyšly celkem zhruba na 171 milionů korun a soustředily se na budování či podporu nezávislých médií, reformu ukrajinského mediálního prostředí či boj proti korupci, uvádí ministerstvo v materiálu, který má ČTK k dispozici.

Projekty se zaměřovaly také na vysoké školství, podporu Rozvojového programu OSN, případně na mimořádná stipendia pro Ukrajince ke studiu na veřejných vysokých školách v Česku.

V letech 2014 a 2015 Česko také podporovalo Ukrajince postižené ozbrojenými konflikty a vnitřně vysídlené osoby. Poskytovalo jim například zdravotnický materiál. Součástí pomoci byly rovněž zdravotně humanitární transporty státních příslušníků Ukrajiny na léčení do ČR v rámci programu MEDEVAC, uvádí ministerstvo zahraničí.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Česká republika Ukrajina

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy