Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 se zlobí kvůli rozpočtu: Kupujete si hlasy občanů, vzkazuje vládní koalici

Markéta Adamová (TOP 09)
Markéta Adamová (TOP 09)
Foto: marketaadamova.cz

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes představil první nástřel rozpočtu na příští rok. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k tomu uvedl, že návrhy jsou jen reakcí na schválenou nebo připravovanou legislativu.

Vláda rozpočet do konce září schválí a pošle poslancům. Po podzimních volbách tak ale podle Sobotky bude muset učinit ještě jednou.

Návrh rozpočtu počítá se zákony, které ještě nejsou schválené a jsou v legislativním procesu. "S volbou nové Sněmovny všechny projednávané zákony padají pod stůl. Předpokládám, že rozpočet předložíme do Sněmovny znovu po volbách a bude to rozpočet vypracovaný touto vládou," uvedl premiér.

Nyní podle Sobotky vládu čeká několikaměsíční debata o struktuře výdajů, diskuse se povede mimo jiné o investičních programech a čerpání evropských peněz.

Podle návrhu MF mají stoupnout platy v sociálních službách. "Sociální pracovníci si určitě zaslouží vyšší ohodnocení. Proto jsem v loňském roce při projednávání návrhu státního rozpočtu navrhovala, aby jim od státu směřovalo o 226 milionů korun na vyšší platy. Načasování takto razantního zvýšení o 24 procent, o kterém slyšíme těsně před volbami, ukazuje, že se jedná pouze o snahu koupit si voliče," uvedla dnes místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

"Nechápu, proč to současná vláda výrazněji neprosazovala hned od svého nástupu, neboť sociálním pracovníkům v prvním roce svého mandátu přidala jen 3,5 procenta," dodala.

Témata:  státní rozpočet Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Markéta Adamová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy