Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velebova SPO kárá Masarykovu univerzitu: Zemanovi jste vystoupit nedovolili, ale Zaorálkovi ano

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Libor Bláha, představitel Strany práv občanů, kritizuje přístup brněnské Masarykovy univerzity vůči politikům. Nelíbí se mu, že univerzita povolila přednášku Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), přitom v minulosti odmítla návštěvu současné hlavy státu Miloše Zemana.

Krajský zastupitel Strany práv občanů (SPO) v Jihomoravském kraji Libor Bláha se obul do brněnské Masarykovy univerzity. Nelíbí se mu, že na půdě univerzity vystoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který měl hovořit o české zahraniční politice a mezinárodním právu. "Kromě toho, že pan ministr zesměšňoval chování a výroky pana prezidenta či zahraničních diplomatů, kteří nemají stejné a tím pádem „správné“ úhly pohledu na mezinárodní politiku, bylo možno se dozvědět, že považuje roky 2017 a 2018 za klíčové z důvodu důležitých voleb," píše Bláha na stránkách SPO.

Podle jeho slov tím propagoval jakési protizemanovské a protitrumpovské vnímání politiky. Zaorálek prý s podobnou přednáškou objíždí i další vysoké školy v Česku. "Tyto série přednášek nelze chápat jinak než jako předvolební kampaň. Připomínám, že Masarykova univerzita (rektor Bek), v roce 2013 nedovolila vystoupit před studenty prezidentovi Miloši Zemanovi, s tím že jeho vystoupení by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěži demokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity," dodává Bláha.

Zastupitel se domnívá, že politická neutralita Masarykovy univerzity platí pouze pro vybraný okruh lidí. Nelíbí se mu, že univerzita na své půdě zprostředkovala přednášku ruského historika Zubova nebo Jakuba Jandy z think tanku Evropské hodnoty.

"Na závěr mohu pouze zkonstatovat, že Masarykovou univerzitou hlásaná pluralita názorů, etika či politická neutralita jsou jen líbivá gesta směrem k veřejnosti, studentům a zaměstnancům, skutečné jednání vedení tohoto ústavu je však přesně opačné," domnívá se. Jeho strana SPO byla v minulosti založena nynějším prezidentem Milošem Zemanem, o něco později ze svého názvu vypustila označení "Zemanovci". 

Návštěvy politiků vysokých škol jsou přitom běžnou praxí. Před prezidentskou volbou v roce 2012 například pražská Vysoká škola ekonomická hostila kandidáta Vladimíra Franze nebo Přemysla Sobotku (ODS). Podobně postupovala i právnická fakulta Univerzity Karlovy. Masarykova univerzita prezidentské debaty v roce 2013 nepořádala. Ze zákona o vysokých školách navíc vyplývá, že by na akademické půdě pouze neměly aktivně působit politické strany, které na vysokých školách nemohou být zakládány a ani tam nemohou organizovat svou činnost. 

Témata:  Strana práv občanů Masarykova univerzita Brno Jan Veleba Miloš Zeman Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy