Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza prodeje budov Karlově univerzitě: Obžalovaní odmítli vinu

Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Městský soud v Praze se dnes začal zabývat kauzou prodeje někdejších budov Českých drah Univerzitě Karlově. Otakar Otta, který je obžalován s dalšími sedmi lidmi včetně znalců, vinu odmítl.

Budovy Českých drah v Opletalově ulici v centru Prahy získal podle obžaloby Otta jako předseda představenstva společnosti Apuro v roce 2007. Apuro podle spisu koupila budovy za cenu záměrně podhodnocenou znalcem Vladimírem Pažoutem, čímž dráhy přišly zhruba o 73 milionů.

Firma budovy v roce 2010 prodala za 402,5 milionu Karlově univerzitě, i když se obvyklá cena pohybovala okolo 300 milionů korun. Nákup navíc dotovalo 372 miliony korun ministerstvo školství. Investiční záměr se podle obžaloby u ministerstva podařilo prosadit za použití zkreslených posudků dalších tří znalců - Karla Urbana, Jana Konty a Lenky Kučerové. Obžalobě čelí ještě Pavel Kabát, který nákup budov společností Apuro podle spisu financoval, a Stanislav Sadovský.

Obžaloba tvrdí, že se prodej budov uskutečnil po dohodě Otty s vedoucím univerzitního odboru rozvoje Petrem Kosteleckým. To ale Otta odmítá. "S panem Kosteleckým jsem se potkal až v závěru toho jednání (s univerzitou), kdy jsme řešili technické věci, takže nechápu, jak by mohl být se mnou účasten na údajném podvodném jednání," řekl Otta soudu.

S obžalobou nesouhlasí ani Kostelecký. "Odmítám, že bych se podílel, v době zpracování znaleckých posudků jsem se se znalci nikdy nesetkal," řekl dnes. Vinu odmítají i znalci, kteří dnes před soudem vypovídali, za závěry svých znaleckých posudků si prý stojí.

Témata:  České Dráhy Univerzita Karlova nemovitosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy