Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek se zlobí: Ministerstvo dálpovede Babiš, jen změní sídlo.

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Změna v čele ministerstva financí nezajistí podle exministra a předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska objektivní prověření pochybností kolem podnikatelských aktivit odcházejícího šéfa resortu Andreje Babiše (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává od nového ministra financí Ivana Pilného (ANO), že zajistí peníze na navýšení mezd pracovníků v sociálních službách, kultuře a bezpečnostních složkách od 1. července.

Babiš bude podle Kalouska dál ministerstvo řídit, i když ho ve funkci nahradí Pilný. "Nezmění se vůbec nic, Andrej Babiš dál bude řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské ulice, ale z Agrofertu. Pan premiér (Bohuslav Sobotka) dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry. Skutečnou změnu mohou přinést pouze volby," řekl dnes Kalousek novinářům.

Jmenováním Pilného podle něj skončí ústavní krize, protože prezident Miloš Zeman učiní rozhodnutí, jehož oddalování ji způsobovalo. Vládní krize ale podle něj "skončila tam, kde začala, nezmění se vůbec nic".

Zeman odvolá vicepremiéra a ministra financí z vlády odpoledne. Na pozici místopředsedy vlády Babiše nahradí příští týden ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO).

Předseda opoziční ODS Petr Fiala v tiskové zprávě uvedl, že Babiš odchází pozdě a za skandálních okolností. Dosavadní ministr podle něj přeháněl svoje zásluhy, zatajoval selhání a nemluvil pravdu o svých praktikách. "Zanechává po sobě návrh deficitního rozpočtu, přitom sám osobně sliboval rozpočet vyrovnaný," řekl Fiala. Babiš se podle šéfa ODS také zpronevěřil svým slibům, že zlepší podnikatelské prostředí pro malé a střední podnikatele.

Pilný už uvedl, že na ministerstvu ani ve Finanční správě neplánuje personální změny. Návrh rozpočtu se schodkem 50 miliard korun, který přebere od svého předchůdce, považuje za rozumný. Rád by v něm dal větší důraz na investice. "Mandatorní výdaje nám stoupají a je potřeba v tom být velmi opatrný, ale samozřejmě není možné tu ekonomiku uškrtit," řekl. Ptát se chce například u výdajů na vědu, výzkum a inovace, zda představují spotřebu, nebo investici.

Rozpočet má podle Sobotky brát ohled i na další růst platů ve veřejném sektoru a nezapomínat na rozvoj dopravní infrastruktury. "Třetí velké téma je hladké čerpání evropských fondů," uvedl Sobotka s tím, že ministerstvo financí musí zajistit dostatek peněz na spolufinancování.

Pilný by podle Sobotky měl být aktivní i v řešení útlumu činnosti těžební společnosti OKD a starých případů České exportní banky tak, aby co nejméně zatěžovaly veřejné rozpočty. Premiér také očekává, že nový ministr vládě předloží analýzu používání zajišťovacích příkazů daňovou správou, podle kritiků nadužívání tohoto nástroje zatěžuje podnikatele.

Témata:  Ivan Pilný Bohuslav Sobotka Miroslav Kalousek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy