Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pilný: Praha by chtěla trvalou účast na jednání euroskupiny

Ivan Pilný
Ivan Pilný
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brusel - Český ministr financí Ivan Pilný by si přál, aby euroskupina do budoucna pokračovala v jednáních za účasti ministrů financí zemí, které teprve mohou euro přijmout. V Praze se v létě uvažovalo o tom, že by Česko rádo v dosud neformálně fungující euroskupině získalo pozorovatelský status.

Pilný to novinářům řekl při příchodu na schůzku ministrů financí států platících eurem, na kterou byli pozváni i jejich kolegové z dalších států unie. „Vyslovím se pro to, aby jednání v tom pravidelném formátu pokračovala," řekl Pilný. Pro Českou republiku má podle něj smysl nejen vědět, co se děje, ale také moci určitým způsobem dění aktivně ovlivňovat, i když Praha nemá hlasovací právo.

Nynější schůzky jsou přípravou na prosincové jednání šéfů států a vlád eurozóny a jejich kolegů z dalších zemí EU. Setkání, které se uskuteční na okraj druhého jednacího dne prosincového summitu unie, bude diskutovat o budoucnosti a reformách evropské hospodářské a měnové unie.

Tam už by měl Česko zastupovat nový premiér Andrej Babiš, který byl v končící vládě Pilného předchůdcem na ministerstvu financí. Diplomaté však od této diskuse šéfů států a vlád nyní nečekají žádné velké závěry, především kvůli trvající nejistotě kolem budoucí německé vlády.

Dnešní jednání ministrů financí eurozóny a zástupců všech dalších států EU s výjimkou odcházející Británie je druhým podobným přípravným jednáním. Podle Pilného tak dál pokračuje diskuse o bankovní unii, především směrem ke snižování rizik. To by eurozóně mělo časem umožnit shodnout se na zatím sporném plánu společného pojištění vkladů. Česko také zajímá debata o tom, jak řešit problém s nesplácenými bankovními úvěry.

Debata se točí i kolem fiskální problematiky a případného samostatného rozpočtu eurozóny. „Už minule jsme vyjádřili určité výhrady, aby se vytvářel nějaký další polštář. Evropský rozpočet samozřejmě není nafukovací a my si myslíme, že jeho současná konstrukce je v pořádku," podotkl Pilný.

Ve středu, čili až po dnešní ministerské debatě, plánuje Evropská komise zveřejnit první sadu návrhů, které s reformou hospodářské a měnové unie souvisejí. Měl by mezi nimi být například plán na změnu stávajícího Evropského stabilizačního mechanismu ESM v budoucí evropský měnový fond.

Témata:  Ivan Pilný eurozóna EU

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy