Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko už nebude platit příspěvky UNESCO? Rezort kultury nechce výzvu poslanců komentovat

Ministerstvo kultury
Ministerstvo kultury
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Poslanecká sněmovna přednesla výzvu, aby český stát přestal platit příspěvky pro UNESCO. Ministerstvo kultury tento návrh komentovat nechce.

Výzvu k zastavení plateb iniciovala ODS. Poslanci svým požadavkem chtějí reagovat na novou rezoluci UNESCO, která podle nich popírá izraelskou svrchovanost nad Jeruzalémem. „Dle usnesení se návrhem bude zabývat vláda, takže po projednání vládou resort kultury zaujme stanovisko," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Podle místopředsedkyně poslanců ODS Jany Černochové je zastavení plateb "jedinou možnou sankcí" vůči UNESCO. Platby by podle ní měly být zastaveny letos i v příštích letech, pokud UNESCO bude pokračovat v nenávistné rétorice vůči Izraeli a podléhat politizaci.

Vláda by se podle aktuální výzvy Sněmovny měla zasazovat o respektování Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Zároveň by se měla postavit proti krokům, "které falešným a zavádějícím způsobem překrucují historické skutečnosti a které v sobě nesou nenávistný protiizraelský duch".

Odmítavé stanovisko přijala Sněmovna i loni v říjnu k podobné rezoluci UNESCO k památkám ve východním Jeruzalémě, kterou navrhly arabské země a která podle Izraele opomíjí tisíciletý vztah Židů k tomuto městu. Loňská rezoluce používala pro místa v jeruzalémském Starém městě pouze arabské názvy. Nynější rezoluce UNESCO kritizuje Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě a označuje je za porušení mezinárodního práva.

Na přijetí této rezoluce reagoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na situaci dopisem ministrovi zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), ve kterém tento text odsoudil.

Příspěvky ze státního rozpočtu se každoročně platí prostřednictvím rozpočtu ministerstva zahraničí. V posledních letech činí přibližně 30 milionů korun ročně. Prostřednictvím ministerstva kultury ČR například v roce 2015 přispěla ještě dobrovolným příspěvkem 100.000 korun do Fondu pro kulturní rozmanitost UNESCO a 200.000 korun do Fondu na ochranu kulturních statků v případě ozbrojeného konfliktu.

ČR by se neplacením příspěvků připravila o možnost být volena do řídících orgánů UNESCO, které mohou přijetí rezolucí ovlivňovat. Z členských příspěvků UNESCO financuje naplňování svých vzdělávacích, kulturních a vědeckých programů a rozvíjí mezinárodní spolupráci v této oblasti. Zápisy svých hmotných i nehmotných památek na seznam UNESCO stále většina států považuje za prestižní a usiluje o ně, včetně Česka.

Témata:  UNESCO Ministerstvo kultury České republiky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy